De Hoge Veluwe, Kröller – Müller en Van Gogh

images (6)Kröller-Müller het echtpaar dat in het begin van vorige eeuw het land kocht dat ondertussen het natuurgebied de Hoge Veluwe werd, investeerde ook in een prachtige kunstcollectie, waaronder een Van Goghcollectie die haar gelijke niet kent.
Helene Müller taxeerde Vincent van Gogh al zeer snel op zijn juiste waarde. Een dagje doorbrengen op deze enige site die cultuur en natuur op een unieke wijze combineert, is een streling voor het oog en voor het hart. www.kmm.nl.
In Wageningen bezocht ik de Greppeberg (Ereveld 1940-45) waar je via het verhaal van mensen die de invasie op die plaats meemaakten, sterk gevoelsmatig betrokken wordt bij de consequenties van oorlog en hoe mensen het in die dagen allemaal moesten verwerken. Tegenover dit ereveld ligt een wandelgebied ‘Koningstafel’ dat erg mooie, panoramische uitzichten op de Nederrijn biedt. Koning Frederik van Bohemen zou hier vaak gewandeld hebben toen hij uit de Palts naar Nederland was gevlucht. www.ogs.nl.
026_24A
En als je het in deze regio nog niet beu bent, spendeer dan ook een dagje in het Arnhems openluchtmuseum. Absoluut de moeite waard. Ik woonde er een twintig minuten durende toneelvoordstelling bij (De laatste schoof) over de opstand van de landsknechten en dienstmeiden bij de opkomende mechanisering in de landbouw. Lokatie: de schuur van een hereboerderij. Ik liep er ook de route: wat schaft de pot. Een leuke kennismaking met koken, keuken en eten in de loop der tijden. Als afsluiter Hollandrama, een overzicht van Nederlands’ highlights.
010_8A
Advertenties

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s