Il y a longtemps que je t’aime – Philippe Claudel***

Een gratis filmticket is altijd een prettige verrassing. Die viel me te beurt met Knack Club voor de prent ‘Il y a longtemps que je t’ aime’, regiedebuut van Philippe Claudel.
Hij typeert hierin met een zeer grote precisie de psychologie van een  vrouw die na 15 jaar gevangenis wegens euthanasie op haar zoontje, langzaam weer haar weg moet zoeken in de maatschappij. Door partner en naaste familie in de steek gelaten, gaat ze doorheen een existentiële eenzaamheid die haast woordenloos is want ook haast ondeelbaar behalve met haar zus Léa, met Michel, collega van haar zus, omdat hij in een gevangenis les heeft gegeven en met de Poolse opa in het gezin. Hij heeft door een beroerte ‘zijn tong verloren’. Doordat je in deze film niet overdonderd wordt door drukke beeldregie maar langzaam toegelaten wordt tot de meest intieme gevoelens van  het hoofdpersonage en die ook leert begrijpen, doordat dit alles in een verstild coloriet is gevat, is dit naar mijn gevoel, een zeer ontroerende film, waarin de opgebouwde spanning tijdig wordt ontladen door de complexloze en geestige spontaniteit van de adoptiekinderen van zus Léa. Ergens las ik over deze film: goed maar niet groots. Naar mijn bescheiden oordeel: een pareltje van intimistische cinema!
Advertenties

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

One thought on “Il y a longtemps que je t’aime – Philippe Claudel***”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s