Pyreneeën**

 
Onlangs ‘Pyreneeën’ van David Greig in ’t Arsenaal in Mechelen gezien in een regie van Domien Van der Meiren.
Jos Geens, Lien De Graeve, Luc Springuel en Hilde Van Haesendonck zetten figuren neer die erg realistisch overkomen. 
De plot: op 1600 meter hoogte vlakbij een berghotelletje, in een wit, bedekt landschap doet de hoofdfiguur zijn ogen open. Verder weet hij niets meer. Niet wie hij is, waar hij vandaan komt en wat hij in godsnaam doet in de Pyreneeën. Een jonge vrouw helpt hem de stukjes bij elkaar te zoeken, hoewel hij evenveel zin heeft om gewoon opnieuw te beginnen. Maar is hij wel zo puur als hij doet uitschijnen? Is alles wat hij beweert echt of is dit echt alles wat van hem overblijft.
De vraag wat nu juist iemands identiteit uitmaakt, dringt zich op. Is dat wat je je herinnert, je identiteit? Betekent geheugenverlies(amnesie) dan ook meteen identiteitsverlies of kun je je zomaar een nieuwe identiteit aanmeten? En wat als je oude identiteit toch weer met flarden terugkomt? Tussen verleden en heden, tussen echtgenote(Hilde Van Haesendonck) en meisje van de Britse ambassade in Marseille (Lien De Graeve), beweegt Keith (Jos Geens) zich in dit berghotelletje op zoek naar wie hij was/is. De waard (Luc Springuel) speelt de rol van de commentator en zorgt in nu eens sappig Westvlaams dan weer Mechels dialect voor de humoristische noot. Het decor bestaat uit een hoge grenen gevel, daarop een projectie van een blauwe wolkenhemel (Uber den Wolken muss die Freiheit wohl grenzenlos sein) en voorzien van een venster, een deur en een houten bank tegen die gevel. Op die bank verlopen alle conversaties. Daar speelt de actie zich af. Daar moet ‘pelgrim’ uitmaken welke richting hij uit wil en zich trachten te herinneren waar hij vandaan komt, daar speelt zich een deel van de Weg af.
Ik zag acteertalent van hoog niveau (It’s lonely at the top) maar niet bepaald bij wie de bergtop had proberen te beklimmen en ten val gekomen was.
 
 
 
Advertenties

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s