Aswoensdag

askruisje

Start van de veertigdagentijd. Veertig dagen van ‘vasten’, van ‘matiging’ . "Gedenk mens dat ge stof zijt en tot stof zult wederkeren." We worden in de liturgie met de neus op onze vergankelijkheid gedrukt en uitgenodigd om ons te bezinnen. De Woestijnvaders hebben, in het spoor van Jezus Christus, het ons voorgedaan. Tot op vandaag mogen wij genieten van hun wijsheid:

Een broeder vroeg abt Poîmen: "Er wonen broeders bij me, wilt u dat ik ze bevelen geef?" De grijsaard zei hem: ‘Geenszins. Maar doe zelf eerst het werk en als ze leven willen, moeten ze zelf maar zien.’ De broeder hernam: " Maar zij verlangen zelf, Vader, dat ik bevelen geef. " De grijsaard antwoordde: "Neen, integendeel, word voor hen een model en geen wetgever."

Of nog:

Abt Poîmen zei nog: " Als iemand een huis gaat bouwen, verzamelt hij vele grondstoffen om zijn huis duurzaam te kunnen maken, en hij brengt er van allerlei soorten bijeen. Zo ook wij, laten wij een beetje van alle deugden nemen’

Ter informatie:

Naast de zeven hoofdzonden die een rol spelen in de katholieke traditie is er ook een lijst opgesteld van hun tegenhangers: de zeven deugden, bestaande uit de vier kardinale deugden en de drie goddelijke of theologale deugden. Deze zijn:

  1. Prudentia (Voorzichtigheidverstandigheidwijsheid)
  2. Iustitia (Rechtvaardigheidrechtschapenheid)
  3. Temperantia (Gematigdheidmatigheidzelfbeheersing)
  4. Fortitudo (Moedsterkte)
  5. Fides (Geloof)
  6. Spes (Hoop)
  7. Caritas (Naastenliefde/Liefde)

Een van de vele afbeeldingen hiervan in de schilderkunst, zijn de frescos van Giotto, samen met de zeven hoofdzonden, in de Cappella Scrovegni in Padua.

De zeven deugden spelen ook een belangrijke rol in de Decamerone van de Italiaanse schrijver Giovanni Boccaccio.

De vier kardinale deugden dateren uit de klassieke oudheid. (Wikipedia)

Advertenties

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s