All that is solid melts into air -Stadsvisioenen – Mechelen

Donderdagavond deelgenomen aan een nocturne naar aanleiding van ‘Stadsvisioenen’ in Mechelen. “All that is solid melts into air” is een tentoonstelling van het MuHKA ( Museum Hedendaagse Kunst Antwerpen ) die voor de gelegenheid resideert in de schaduw van de St. Romboutskathedraal. Vijf curatoren brachten honderd kunstenaars samen in vijf tentoonstellingen die elkaar inhoudelijk en visueel aanvullen. Ze reiken telkens een andere manier aan van waaruit men de wereld kan percipiëren of ermee omgaan.
Van bij de moderniteit vormt kunst een nieuw draagvlak in de menselijke zoektocht naar waarden en normen, naar spiritualiteit naar een eigen plek en een eigen houding in een onzeker geworden wereld. Dat de curatoren voor een motto uit het ‘Communistisch manifest’ van Marx en Engels hebben geopteerd heeft te maken met het statement van de tentoonstelling dat er een materialistische spiritualiteit bestaat, die haar onwrikbare grenzen en beperkingen erkent maar juist op die grenzen experimenteert om die eindige wereld te heroveren, te herbetoveren. De wereld als enige begeesterde werkelijkheid die we hebben  en  in spiriuele zin met elkaar delen. Dat kunst bij dit heroveringsproces, deze herbetovering een steeds belangrijkere rol gaat spelen willen zij met deze tentoonstelling aantonen. Startpunt is
De Garage (Onder de Toren 12) je loopt een circuit van 5 sites: Niet Niets, De Maakbare Mens, Het Werk, Het Ding, Op zoek naar de Geest. In mijn herinnering zijn vooral blijven hangen: Yves Klein, Jürg Lehni & Alex Rich, Susanna Pilar Delahante Matienzo, Orlan, Valentine Kempynck, General Idea. De gidsen leidden ons in een 90 minuten durende rondleiding doorheen de hele cultuursite.
Mijn eerste impressie was matig enthousiast, de begeestering waarvan sprake, is in die korte tijdspanne niet onmiddellijk de mijne geworden. Al is het hele opzet weldoordacht, bij wijlen origineel, vaak kreeg ik er de indruk dat de hedendaagse kunst aan bloedarmoede lijdt. Maar … wie ben ik.
Voor meer info: www.stadsvisioenen.be

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: