Serisse (Anton Tsjechov) ***

Een bewerking van Tsjechovs ‘De kersentuin’ loopt momenteel in’t Arsenaal (Mechelen).
Een meer dan geslaagde voorstelling die de tekst van Tsjechov verplaatst naar het hedendaagse Afrika en het wereldgebeuren van globalisering, economische en financiële crisis, armoede en rijkdom. Senegalese en Vlaamse acteurs staan samen op de planken en debiteren de toneeltekst in Frans (Nederlandse ondertitels).
Interviewfragmenten over het onderwerp worden als reflecties geprojecteerd op een videoscherm; derde en eerste wereld botsen, hebben helemaal geen notie van elkaars bestaansrealiteit; de eerstewereldmens filosofeert over de toekomst van onze geglobaliseerde wereld; de derdewereldmens bij monde van de vergeten dienstknecht van de familie doet dat ook. In woord en handeling staan beiden afwisselend ver van elkaar en dansend  samen, dicht bij elkaar. Als een hechte groep, nemen ze elkaars bewegingen en dansritmen over; worden ze gelijk aan elkaar.
Kostumering is wit en met veel aandacht voor sprekende details ontworpen. Het gestileerde decor roept de locatie van een Senegalees (Afrikaans) dorpstafereel op.
We worden uitgenodigd na te denken over bezit en bezitloosheid, over vrijheid en knechting, over geluk en ongeluk. Deze klassieker is zeker een aanrader voor derdegraadsleerlingen secundair onderwijs en voor elke volwassene die zich er nog niet van bewust is dat multiculturaliteit verrijkend kan zijn.
 
Wie wil gaan kijken: www.tarsenaal.be
 

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: