20 jaar na de Val van de Muur

De laatste dagen zag ik veel programma’s en films die een beeld probeerden op te hangen van de Wende. BBC World en TV5 Monde zonden op 9 november live de festiviteiten in Berlijn uit. Hillary Clinton, Gorbatjov, Medjzediev, Sarkozy, Gordon Brown, Lech Walesa, Angela Merkel waren enkelen van de prominent aanwezigen op deze viering. Barak Obama via een videotoespraak. De  teneur van de speeches was er één van lovende en dankende woorden voor allen die in de geschiedenis van Europa en vooral in die van de beide Duitslanden hun steentje hadden bijgedragen om het geboorterecht van vrijheid te herstellen. Ik herinnerde  me dat ik de gebeurtenisen 20 jaar geleden zag in het laatavondjournaal op een tv-scherm in de plaatselijke sporthal van de gemeente waar ik woon. Ik was er volop doende op een 11.11.11.-activiteit. We konden onze ogen en oren niet geloven.
Er roerde echt wat in die dagen achter het Ijzeren Gordijn. In februari 1990 trok ik samen met een collega en een groep 6dejaarsleerlingen gedurende de krokusvakantie naar Moskou en Leningrad/Sint Petersburg. Glasnost en perestroika waren begrippen die we aan den lijve konden ervaren; vooral aan de unief van Sint Petersburg waar de kritiek op het systeem uitgaande van één van de docenten niet zacht was.
Reportages als die van De Wilde en  Geert Van Istendael gisteravond , die een beeld schetsten van de toestand in 1961, 1989 en nu in 2009, en  die van het journaal die toonden hoe de festiviteiten in Berlijn over heel de wereld impact hadden op de plaatsen waar nu nog steeds muren worden gebouwd, laten deze dagen een diepe indruk na. Ook de beelden van mensen die bijna bovennatuurlijke inspanningen leverden om aan het sovjetsysteem te ontkomen via tunnels, pantservoertuigen, ballonvaarten over de muur enz. zijn vaak hallucinant.  Planeconomie en vrije markteconomie worden nogmaals vergelijkend onder de loep genomen en geëvalueerd. Wie was waar het gelukkigst? Af en toe zijn de gevoelens van ex-DDR inwoners gemengd. Wanneer het dagelijkse leven plots  viermaal duurder wordt dan je gewoon was, wanneer het systeem je niet automatisch werk verschaft, wanneer het competitieve aspect van het leven je uitrangeert, is het natuurlijk erg begrijpelijk dat  niet iedereen over die toestand dolgelukkig kan zijn.

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: