Zwaarden tot ploegscharen, de wolf en het lam, de panter en het bokje vreedzaam samen.

 

Toen vorige zondag het liturgisch jaar afgesloten werd met Christus Koning, las ik ergens ‘hij die iedereen het Leven schonk en zichzelf de dood in praatte’. Het klonk vreemd, niet helemaal waar, een schijnbare tegenstelling, een paradox. Dat is echter het wezen van de paradox, dat ze je wakker schudt en je aandacht vestigt op de waarheid. Deze wereld begreep en begrijpt nog steeds zijn boodschap niet. Onwankelbaarheid gaat uit van zijn innerlijk vrede; zonder angst verschijnt hij voor de hoogste politieke instanties van zijn tijd en bevestigt wat zij hem ten laste leggen. De communicatie vindt echter plaats in een verschillende code. De code van de machthebber is slechts schijnbaar dezelfde als die van Christus. Het ‘Mijn konikrijk is niet van deze wereld’ wordt daarom ook niet begrepen. Communicatie die haar doel niet mist, veronderstelt bij zender en ontvanger kennis van de gebruikte code. De wereldlijke machthebber kent Christus’ code niet en dat veroorzaakt hier een gigantisch misverstand, resulterend in het INRI spotschrift op de terechtstellingsplaats: koning der Joden. Nu we volgende zondag de eerste adventskaars aansteken en de liturgische cirkel  weer starten met het uitkijken naar de geboorte van het Christuslicht in deze wereld die de pax romana (de onderhandelde vrede) kent, maar ook nog steeds het gewapende conflict als oplossing hanteert, vestigen we andermaal onze hoop op het sjaloom, de vredewens die als golven doorheen de wereld trekt en hopelijk op vele plaatsen de zachte deining veroorzaakt die tot mentale ommekeer zal leiden.

‘Als we ons in ons verlangen van de mensen naar God laten verwijzen, houdt het verlangen ons levend. We blijven wakker, we strekken ons uit over onze eigen grenzen heen en groeien over onze beperktheid uit"(Anselm Grün)

                                                                                                                                                   

 

Advertenties

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s