Van Plato tot Nato – KVS – Brussel****

Na lectuur van wat in De Standaard en De Morgen gepubliceerd werd over dit stuk van de KVS en de Enthousiasten, trok ik gisterenavond naar de Box aan de Arduinkaai 9. Een eerder klein groepje geïnteresseerden stond in Café Congo te wachten om te worden binnen gelaten. De publicaties hadden alleszins mijn verwachting aangescherpt: geen lineair stuk,wel een  product van een intensieve, creatieve workshop dat organisch gegroeid is. De boodschap: Plato is vijand nummer1van de democartie; zijn ideeën over De Staat gaven ontstaan aan totalitaire systemen waaruit de echte kunstenaars geweerd werden. Waarom? Omdat zij niets nuttigs toevoegen aan die staat; zij houden zich alleen bezig met wat ‘fake’ is. Hun producten leveren geen meerwaarde, dragen niet bij tot het welzijn van de staat. Volgens Plato corrumperen zij de geesten van de mensen. De titel van het stuk verwijst naar de snelcursussen Westerse beschavingsgeschiedenis zoals die aan Amerikaanse universiteiten gedoceerd worden.

Een spervuur van indrukken, verbaal en non-verbaal werd op het publiek van in het begin losgelaten. Spreekstijl en inhoud botsen voortdurend, de parodie is volkomen. Totalitarisme, communisme, consumentisme, kapitalisme, amusementsindustrie, reclame, migratie worden flink op de korrel genomen terwijl Plato’s witgipsen buste rechts op de scène onbewogen toekijkt en bij het einde aan scherven gaat onder de kunstveilinghamer nadat hij 600.000 euro heeft opgebracht. De Amerikaanse Howard Hughes  wordt als prototype van ‘The American dream’ opgevoerd; Europa heeft zijn Eurovisiesongfestival maar de deelstaten schreeuwen om minder dictaat; van de popsterrenkansel klinkt het ‘We love democracy’ maar de democratie bestaat niet! Klank en beeld evoceren, parodiëren grandioos de ‘vooruitgang’ van de Westerse beschaving. Het gezelschap stelt hierdoor pertinente vragen bij die evolutie. Al lachend zegt de nar de waarheid!

www.kvs.be

Advertenties

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s