De Alchemist – Paulo Coelho ***

‘Volg de wijsheid van je hart’ dat is wat de alchemist, die over grote spirituele wijsheid beschikt, de jonge schaapherder Santiago adviseert wanneer deze op zijn zoektocht naar een verborgen schat in de Egyptische woestijnoase El Fayoun aanbelandt. Santiago had één grote wens: de wereld bereizen tot in alle uithoeken om zo uit te vinden hoe die in elkaar zit. “Luister naar je hart, dat kent alles, omdat het afkomstig is van de ziel van de wereld en daar ooit zal naar terugkeren. (…) Waar je hart is, is ook je schat.”

De oude Melchizedek,koning van Salem: 

” En als je iets wilt, spant het hele universum samen om ervoor te zorgen dat je je droom verwezenlijkt.”

De alchemist aan het woord:

“Ik heb echte alchemisten gekend’, vervolgde hij. Ze sloten zich op in hun laboratorium en probeerden met het goud mee te ontwikkelen; ze ontdekten de steen der wijzen. Want ze hadden begrepen dat als iets zich ontwikkelt, alles eromheen zich mee ontwikkelt.

Anderen ontdekten de steen puur toevallig. Ze hadden de gave al, hun zielen waren slimmer dan die van de andere mensen. Maar die tellen niet mee want ze zijn zeldzaam.

Weer anderen ten slotte zochten alleen maar naar het goud. Die hebben het geheim nooit ontdekt. Ze vergaten dat lood, koper en ijzer ook hun legende moeten waar maken. En wie zich bemoeit met de eigen legende van de anderen, zal de zijne nooit ontdekken.”

De alchemist bukte en raapte een schelp op van de woestijnbodem. “De zee leeft voort in deze schelp, want dat is haar eigen legende. En ze zal die nooit verlaten, totdat de woestijn opnieuw overspoeld wordt door water.”

En nog… over een kamelendrijver nadat Santiago hem over de sperwers en zijn visioen heeft verteld:

De kamelendrijver bleef even stil; hij begreep waarover de jongen het had. Hij wist dat ieder ding op aarde de geschiedenis van alle dingen kan vertellen. Als je een boek op een willekeurige bladzijde opensloeg, of naar andermans handen keek, of naar speelkaarten of de vlucht van de vogels of wat dan ook, zou je een verband zien met de dingen die je meemaakte. Of eigenlijk lag het niet aan de dingen, want die lieten niets zien; nee, het waren de mensen die door naar de dingen te kijken de manier ontdekten om door te dringen tot de ziel van de wereld.

In de woestijn wemelde het van de mensen die hun brood verdienden doordat ze gemakkelijk konden doordringen tot ziel van de wereld. Ze stonden bekend als waarzeggers en werden gevreesd door vrouwen en oude mensen.

De Alchemist is een symbolisch – filosofisch verhaal over de zoektocht naar geluk. Wat maakt gelukkig? Wat is geluk? Wie vindt het? Waar is het te vinden? Welke alchemie voert je naar het geluk? Coelho is een boeiende verteller die zijn verhalen doorspekt met boutades, universele waarheden, filosofische, religieuze en esoterische beschouwingen. Zijn gedachten verwoordt hij op een uiterst heldere en eenvoudige manier; de spanningsboog reikt tot het einde van zijn verhaal en verslapt nauwelijks. Een aanrader voor elke ‘schattenjager’.

www.paulocoelho.com

 

 

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: