De geschiedenis van de liefde – Nicole Krauss****

“Vertiginously exciting…vibrantly imagined….Krauss [is] a prodigious talent….Beyond the vigorous whiplash that keeps Ms. Krauss’s The History of Love moving (and keeps its reader off balance until a stunning finale), this novel is tightly packed with ingenious asides….Even at their most oddball, these flourishes reflect the deep, surprising wisdom that gives this novel its ultimate heft….Krauss’s work is illuminated by the warmth and delicacy of her prose.”
— Janet Maslin, New York Times

Wie even de officiële website van deze Amerikaanse schrijfster aanklikt, zal merken dat de superlatieven niet uit de lucht zijn in de veelvuldige recensies van haar roman“The History of Love”.  Er zou ook een verfilming van het werk op stapel staan die in de loop van 2011 in de zalen komt.

De roman is een brillante constructie die het verhaal brengt van een verloren gewaand boek dat teruggevonden wordt en op mysterieuze wijze zorgt voor een verbond tussen Leopold Gursky, Isaac Moritz, Alma en haar eenzame moeder Charlotte Singer. De typering van Leopold Gursky, de Poolse immigrant die de Europese holocaust ontvluchtte en zijn niet aflatende liefde voor de toen 14-jarige Alma Mereminski alias Alma Moritz is de rode draad doorheen de roman. Alma Singer geïntrigeerd door haar naam en de geschiedenis eraan verbonden, zoekt een oplossing voor haar moeders eenzaamheid na de dood van haar vader. Alle puzzelstukjes aangaande een verloren manuscript dat gestolen en geplagieerd werd in naam van de liefde vallen ten gepasten tijde op hun plaats. Het einde is gewoon grandioos en uiterst fijngevoelig. De vele terzijdes die je hang naar het einde op wacht zetten, zijn grappig, ironisch, onderhoudend ‘crazy’ en tegelijkertijd zo reëel. Krauss geeft in deze roman veel vrij over haar eigen joodse roots en levensgeschiedenis en juist daarom is het zo’n energiek verhaal geworden: authentiek en verbonden.

www.nicolekrauss.com

 

 

 

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: