Kadhafi: vannacht aanval op Benghazi

Muamar Kadhafi» Muamar Kadhafi NOS

 

De aanval op het bolwerk van de opstandelingen in Benghazi begint vannacht. Dat heeft de Libische leider Muamar Kadhafi gezegd in een toespraak op de radio.

“We komen vannacht en we zullen geen genade kennen of medelijden hebben”, zei hij. “Wie zich overgeeft, hoeft niets te vrezen.” Kadhafi voegde eraan toe dat elk huis in Benghazi zal worden doorzocht op wapens.

Eerder waren er al berichten dat er bij Benghazi zwaar werd gevochten tussen regeringsmilitairen en opstandelingen. Ook zijn er meldingen van gevechten bij Misrata en Ajdabiya.

In die laatste stad zijn volgens een woordvoerder van een ziekenhuis sinds vannacht zeker dertig mensen omgekomen. De slachtoffers zouden vooral burgers zijn.

De stad zou aan drie kanten zijn ingesloten door troepen van Kadhafi; alleen de weg naar Benghazi in het noorden zou nog vrij zijn.

Vliegverbod

Waarschijnlijk stemt de VN-Veiligheidsraad vanavond nog over een Libië-resolutie. Er ligt een ontwerpvoorstel waarin wordt aangedrongen op een onmiddellijk staakt-het-vuren en een vliegverbod.

De gesprekken binnen de VN zijn in een stroomversnelling gekomen doordat de Verenigde Staten nu ook voor harde maatregelen zijn. Alles is bespreekbaar, behalve de inzet van grondtroepen, zei de Amerikaanse onderminister Burns van Buitenlandse Zaken.

Het is niet duidelijk of de maatregelen tegen Libië kunnen rekenen op steun van Rusland en China, die in de Veiligheidsraad vetorecht hebben.

Vergelden

Libië heeft al gedreigd een eventueel buitenlands militair ingrijpen in het land te vergelden. Burger- en militaire doelen rond de Middellandse Zee zullen dan worden aangevallen, staat in een verklaring van het Libische ministerie van Defensie, die is voorgelezen op de staatstelevisie.

Ook schepen en vliegtuigen zijn niet veilig meer, niet alleen op de korte, maar ook op de lange termijn, staat in de verklaring

(Bron: NOS)

Advertenties

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s