De dagbewaarder – Dirk Verbruggen****

De dagbewaarder is een uitzonderlijk verhaal over poëzie in een kleine wereld. Het boek nodigt de lezer uit om mee te fantaseren, om te lezen wat er niet staat. (achterplat)

Ik kan onderstaande recensie van het Nederlands Letterenfonds slechts beamen. Dit 103 blz tellende werkje is een juweeltje van intimistische observatiekunst.

Een man herstelt in een instituut van een inzinking. In korte stukken van één of twee pagina’s lang noteert hij wat elke dag voor hem heeft getypeerd. Een bezoek aan een café met een vriendelijke dienster, een fietstocht, een uitstap met de andere patiënten van het instituut, zijn werk in het schildersatelier. Zijn plannen om het in het instituut nog een tijd uit te zingen, worden doorkruist door zijn verliefdheid op een zwijgzame patiënte, die hem ertoe zal aanzetten met haar weer in ‘het gevaarlijke volle leven’ te stappen. De notities leggen de bewustzijnswereld van de man bloot. Hij wordt ‘achtervolgd door het leven’, trekt zich ieders lijden aan, maar gaat ook intens op in de ervaring van de natuur in zijn directe omgeving. Deze verslagen geven een heel alert bewustzijn weer, op het obsessieve af, maar zijn ook doordrongen van een diepe melancholie om het leven: ‘Ik zie de geheime agenda van het vergaan in alles wat leeft.’ Met de verliefdheid van de man groeit in de poëtische stijl ook een heel verfijnd intimisme. Weer weet Dirk Verbruggen zonder effectbejag feilloos de meest gevoelige snaar te beroeren. (jb)


.

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: