Feest van de nederigheid als weg naar de verhevenheid

Maria ten hemel opgenomen. In Touché op Radio 1 hoorde ik vanochtend : “Komt niet in de bijbel voor. Een mooi verhaal maar daar geloven we niet in.” Een mooi verhaal, ja, dat er steeds weer aan herinnert dat ‘ware nederigheid de erkenning is dat we een deel zijn van een groot geheel, dat er een Gever is van alle goed die elke gave geeft om ze door te geven en er het geheel naar bestvermogen mee op te bouwen.’ Een mooie ‘gestalt’ toch ook van gelovige onder gelovigen en van ‘aanwezigheid’. 

(foto: Lissabon (Torre de Belèm) – Beschermvrouw van schepen op de Taag)

Het mariale beschouwen we als een categorie, zij het één van de moeilijkste categorieên om te bepalen. De volstrekte afwezigheid van het mariale herken je aan een harde wereld, ruw, ongenadig eenzijdig en op den duur angstaanjagend. Het mariale kun je als een toegevoegde waarde beschouwen in een gegeven levenskunst. De gestalte van Maria, zoals die uit de vier evangelies naar voren treedt, maar ook zoals die door de oosterse traditie, wellicht nog meer dan de westerse, wordt aangevuld en uitgroeit tot een waar symbool, laat zich kenmerken door stille kracht, grote aandacht, onaantastbare vrijheid en resoluutheid tot in de daad, mededogen, moederlijke tederheid en oneindig geduld. […] Ze kan elk leed onder de zon in het gezicht zien: ze schuwt niets. Immers, alleen het heel zuivere dringt ongehinderd door tot in de diepste zones van schaamte en verdriet, niet om iets te veroordelen maar om alles te helen en te troosten.[…] Niet iedereen zal er exact dezelfde eigenschappen mee verbinden. De culturele factor is hier wezenlijk: wat in het Zuiden en Oosten van ons continent allemaal kan en zelfs onder de maat blijft, zal in het Noorden en Westen systematisch worden afgewezen als ‘ondraaglijk’ en ‘overdreven’. Toch moet het mogelijk zijn het mariale als categorie ten minste enige ruimte te geven.

(uit: Benoît Standaert,  Spiritualiteit als levenskunst – Alfabet van een monnik, Lannoo, 2007)

                  
 
 
Advertenties

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s