Achter de wolken – ’t Arsenaal ****

Gisteravond ging in ’t Arsenaal de productie ‘Achter de wolken’ van start. De tekst en regie zijn van Michaël De Cock. De acteurs, Chris Lomme en Jo De Meyere, hoeven allang niet meer voorgesteld aan het Vlaamse publiek; ze zijn cultureel erfgoed geworden. En toch stonden beiden gisteren voor het eerst samen op de planken.

Twee mensen komen elkaar na meer dan veertig jaar weer tegen. Ooit waren ze geliefden. Maar het leven liep anders. Zij trouwde met zijn beste vriend. Na al die jaren, weer single, zoeken zij elkaar weer op. Een toneelstuk over de duurzaamheid van het verlangen.

Een pretentieloos stuk over ‘verlangen’ als je ouder wordt. Over ‘leven’ en ‘overleven’. Over romantiek en realiteit. De beide acteurs zaten bijzonder goed in hun rol, vooral  ‘La Lomme’ gaf een sterk staaltje ‘metier’ weg. De Meyere kwam aanvankelijk niet goed op gang maar wist gaandeweg even sterk de gevoelens en gedachten betreffende de desillusie uit z’n studentenjaren te vertolken: z’n beste vriend kaapte de liefde van z’n leven voor z’n neus weg. Wat dat zoal met een mens doet? Z’n leven ruïneren en na drieenveertig jaar zes maanden en drie dagen aarzelend op dat lang gekoesterde en steeds weer uitgestelde verlangen eindelijk durven ingaan.

De kostuums waren van Anna Seniow. Ze typeerden de karakters, een schrijver en de vrouw van een welstellende bedrijfsleider.  Het decor, een carrousel waarop drie locaties: de ingang van een hotel, de hotelkamer en een park met bank. Meteen symbool voor het leven. Het leven is een cirkel, waarin je telkens weer hetzelfde meemaakt maar net iets anders. De natuurelementen, een zwerm duiven die over scheert, de regen die roffelt op het dak en krakende donderslag,  brengen een trein van associaties en herinneringen in de gevoels- en gedachtenwereld van beide personages op gang. Want … wat is het leven anders dan herinnering?

‘Achter de wolken’ kreeg na afloop een daverend applaus. Immers, twee ‘klassebakken’ van het Vlaamse theater spelen  in dit stuk de vonken eraf.

www.tarsenaal.be

Advertenties

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s