J’ abandonne – Zonder mij – Philippe Claudel****

In deze roman die de Prix Roman France Télévision 2000 won, is de verteller een  jonge  ontroostbare weduwenaar die  z’n liefde voor z’n éénenetwintig maanden oude baby-dochtertje uitzingt.

Z’n verhaal ontplooit zich op drie terreinen die onderling afwisselend aan bod komen: thuis, via de babytaal waarmee hij z’n dochtertje sust; in het Biechthok, op z’n werk in het ziekenhuis, waar hij de gedragingen van een jonge vrouw bestudeert, die net vernomen heeft dat haar 17-jarige dochter een dodelijk ongeluk heeft gehad, en op straat, voor het uitstalraam van de vulgariteit van onze samenleving. Deze jongeman balanceert op de rand van de afgrond, wordt heen en weer geslingerd in een grauwe wereld waarin hij niet thuishoort en die hij ook aan z’n dochtertje niet wil doorgeven.

Het geweld in deze roman beklijft door de gekende sensitieve en poëtische schrijfstijl van Claudel. Het juiste woord op de juiste plaats : eenvoudig, waar, triest en reëel. Een stijl die ontroert door helderheid en menselijkheid.

www.debezigebij.nl

                  

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Eén gedachte over “J’ abandonne – Zonder mij – Philippe Claudel****”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: