The Social Contract -’t STUK – Leuven****

Het thema van deze artefact – editie is The Social Contract. Een term die sinds de 17de eeuw veelvuldig wordt gebruikt in de filosofie en de politieke theorie. Doorgaans betreft het de verhouding tussen ‘individu’ en  ‘staat’, waarbij het individu een deel van zijn vrijiheid opoffert in ruil voor o.m. veiligheid en bestaanszekerheid. Maar wat betekent het sociale contract nog in de huidige (crisis)tijd in een geglobaliseerde wereld? Kan dat contract opnieuw onderhandeld worden? Kan het opgezegd worden? Op deze vragen proberen de kunstenaars die in t ‘STUK in Leuven deze week te gast zijn een antwoord te geven door de gangbare regels van het contract op allerlei manieren te doorbreken; door vragen te stellen omtrent de evidenties van dit contract; door compleet nieuwe invalshoeken uit te proberen; door verzet te plegen op clandestiene wijze. Wie een virtuele wandeling wil maken door de expo kan terecht op www.artefact-festival.be.

Ik maakte deel uit van een begeleide rondleiding door de vertrekken en zalen van ’t STUK en maakte kennis met E-FLUX TIME BANK (Julieta Aranda & Anton Vidokle), MACHT GESCHENKE: DAS KAPITAL (Christin Lahr), WORKS, TYPOLOGIES AND CAPACITIES  1993-2012 (Jeanne van Heeswijk), LEVERAGE (Pedro Reyes), KITCHAIN (Benedetta Maxia & Antonio Louro), CROSSING PATHS (plan B) en andere werken en installaties die meestal geniaal origineel, aanzetten tot nadenken en de social vibes weer aanzwengelen zeker ook als je nadien met een gratis drankje  kan aanschuiven aan KITCHAIN in een afgeladenvol STUK-café. Studentenstad Leuven op z’n best!

Kan 1 persoon een hele groep op een hoger niveau brengen? LEVERAGE (Pedro Reyes)

 

 

www.kulturama.be

 

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: