Aleph – Paulo Coelho***

Wat zal ik over deze roman, uitgegeven in augustus 2011 bij De Arbeiderspers, zeggen dat al niet gezegd of geschreven is? Wie schrijvers levensgeschiedenis kent en meerdere romans van hem heeft gelezen, begrijpt dat Aleph het resultaat is van een spirituele herbronning.

Een trans-Siberische treinreis, bedoeld om in Russische steden als Jekaterinenburg, Novosibirsk, Irkoetsk , Vladivostok z’n boeken te promoten en signeersessies te houden, wordt veel meer dan een doel op zich. De reis wordt de weg. Alles wat zich op deze reis aandient of hem vergezelt: Yao, z’n Russisch-Chinese tolk, Hilal, een 21-jarige Turkse violiste,  een sjamaan aan het Baikalmeer, z’n Russische lezers, een onderhoud met Poetin, het uitgeversgezelschap in het treincoupé, vormt de poort naar een ervaring die nieuwe inzichten met zich brengt. Elke dag is anders en vooral de ervaring met Hilal, brengt hem in een regressie naar een moment in z’n ver verleden waar hij als lid van de Inquisitie mee verantwoordelijk was voor het feit dat acht jonge meiden als ‘heksen’ op de brandstapel belandden. Vijf van hen – Hilal is de vijfde – kwam hij terug tegen in z’n gereïncarneerd leven. Zij is degene aan wie hij vergiffenis vraagt; zij is degene aan wie hij toen en nu z’n fysieke liefde ontzegt; waarvan hij houdt ‘als een rivier’. En het bovennatuurlijke, het magische, het transpersoonlijke is alom aanwezig.‘Toen ik dit boek aan het schrijven was, stuurde Hilal me twee e-mails waarin stond dat ze had gedroomd dat ik ons verhaal aan het vertellen was. Ik vroeg haar geduld te hebben en berichtte haar pas dat het inderdaad zo was, toen ik het boek af had. Uit haar reactie bleek dat ze niet erg verbaasd was.'(305) Hij gelooft dat van de acht veroordeelden, het meisje in kwestie, de enige is die echt van hem hield. Het magisch-realistische in Coelho’s werk is soms  erg bevreemdend door de mix van christelijke religie, occultisme, parapsychologie, spiritisme, magie, sjamanisme, kabbalah. Je voelt je een buitenstaander, een niet-ingewijde. Het zijn wellicht de echte adepten van de hippie-cultuur en de new age die zich beter thuis voelen in deze esoterische wereld. Dat hij van de lezer verwacht dat die gaat experimenteren met ‘terugkeer naar het verleden’, bewijst de waarschuwing op het einde van de roman. Hij moet ‘minimale kennis van het gebeuren hebben’. Aleph is de eerste letter van het Hebreeuwse alfabet, de alfa en de omega, de adem, de spirit waaruit alles ontstaat, het punt dat alle andere punten in zich draagt, de krachtbron die de verteller weer ‘koning van  zijn koninkrijk’ maakt. Door de trans-Siberische treinreis te ondernemen, breekt hij met de routine – die tot verveling was geworden- van zijn druk schrijversbestaan. Hij ontmoet een jonge vrouw die, terwijl ze een boek van hem las, hem hoorde zeggen dat ‘hij ooit voor haar een heilig vuur had laten branden en dat zij daar op een dag iets tegenover moest stellen’. Zij heeft vaak over dat vuur gedroomd en weet dat hij hulp nodig heeft, daarom is ze naar Moskou gekomen. Dit bizarre voorval wordt het begin van een bevrijdende, inspirerende en nederig makende relatie, de aanzet  ook voor het schrijven van Aleph. Zie ook: Paulo Coelho over Aleph.

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: