De Bornemse wandelclub Kwik organiseerde vandaag samen met het Boerenkrijgcomité van Klein-Brabant weer de jaarlijkse Boerenkrijgmars. Het parcours van de verschillende wandelingen komt langs de belangrijkste monumenten die in Bornem aan de Boerenkrijg herinneren.
Startplek was Hingene en via het domein van het kasteeel ‘d Ursel ging de 12km-tocht langs aspergevelden, mooie boswegen en rietkragen naar Wintam, het eerste rustpunt. Maar verder … kort na de Pastoor Huveneersheuvel brak er plots een onheilspellend onweer los en het begon te stortregenen en te bliksemen. De kleine kapel aan het standbeeld van ‘De Zaaier’ bood een tijdje beschutting. Het water gutste uit de afvoerbuizen en de rioolputdeksels transformeerden zich tot fonteinen, boswegen werden kleine poelen. De hemel groeide dicht en je zag het einde niet van deze plensbui die bijna een uur duurde. Flink doorstappen naar het startpunt dus. De warme thee-citroen deed z’n werk na deze frisse douche. ‘If you only walk on sunny days, you will never reach your destination’ (Aleph – Paulo Coelho)
De Boerenkrijgmarsen zijn wandeltochten van 6, 12, 18, 24 of 30 kilometer in Bornem en de deelgemeente Hingene. Op 4, 5 en 6 november 1798 werd in en om Klein-Brabant en het Vaartland een hevige strijd geleverd met de Franse legereenheden van de bezetter. De Vlaamse opstand van 1798 tegen de Franse bezetting ging de geschiedenis in als de Boerenkrijg. Het Boerenkrijgstandbeeld aan het Kardinaal Cardijnplein, het verdwenen Fort Sint-Magriet en de Pastoor Huveneersheuvel in de verdwenen parochie Nattenhaasdonk, wat nu Wintam is.
Huizen vernield
Het zijn maar enkele van de vele plaatsen die in Bornem nog herinneren aan de Boerenkrijg. Aan de Emiel Verhaerenstraat in Sint-Amands hangt een gedenkplaat aan het geboortehuis van Emmanuel Rollier. Deze rijke zakenman, die in Willebroek woonde, was de belangrijkste leider van de Vlaanderse Brigands. Aan de Boomstraat in Bornem waren alle huizen tot bunkers versterkt. De Franse ruiters werden vanuit de huizen beschoten en moesten zich met zware verliezen terugtrekken. Een woedende generaal Rostollant gaf het bevel om de huizen en de barricades in brand te schieten.
Maar liefst 187 huizen werden vernield in een vuurzee die tot op de Sint-Romboutstoren in Mechelen te zien was. Met de verovering van het Fort Sint-Magriet, het bolwerk van de Brigands, op 5 november 1798, was de slag om Klein-Brabant en het Vaartland gestreden en verloren. Op 5 december 1798 leden de Vlaamse Brigands in Hasselt een definitieve nederlaag tegen de Franse bezettingsmacht. Dat betekende meteen ook het einde van de Boerenkrijg. Met de jaarlijkse Boerenkrijgmars wil de wandelclub Kwik en het Boerenkrijgcomité van Klein-Brabant de herinnering aan de Boerenkrijg levendig houden.
(naar Het Nieuwsblad)