De geheime Newton – Geert Kimpen****

Enkele weken voor Isaac Newton stierf, verbrandde hij dozen vol notities die voor altijd moesten verdwijnen. Na zijn dood bleek dat er nog één kist stond, gevuld met ongepubliceerde documenten. Een bisschop werd gevraagd ze te bestuderen. Toen hij de inhoud van de kist had gelezen, smeet hij de deksel dicht. Er mocht nooit één letter van naar buiten gebracht worden.
Driehonderd jaar later kreeg de beroemde econoom John Maynard Keynes de kans om de één miljoen woorden te bestuderen. Hij was verbijsterd. Hij stierf voor hij met zijn speech de muren van de Universiteit van Cambridge kon laten schudden op haar grondvesten. Maar de tekst lag al wel klaar…

“Niemand die inzage heeft gehad in deze collectie kan volhouden dat Newton de eerste man was van de verlichting. Newton was de laatste van de magiërs, de laatste der Babyloniërs en Sumeriërs. Al werd hij verleid door de duivel, het is ontzagwekkend hoeveel eeuwenoude raadsels hij verklaarde.”

‘De geheime Newton’ (Arbeiderspers, 2008) van Geert Kimpen is een 390 bladzijden tellende roman die een nieuw licht werpt op deze 17de eeuwse magiër-wetenschapper, die leefde en werkte in het Engeland (Cambridge en London) van de ‘gouden eeuw’.

Recensie(s)

Mede aan de hand van in Cambridge gevonden, nooit gepubliceerde documenten van de natuurfilosoof en wiskundige Isaac Newton (1643-1727) wordt in deze spannende en spirituele roman een beeld gegeven van onbekende aspecten van diens leven, waarin esoterische dogmatiek en alchemie een grote rol speelden, alsmede van de wetenschappelijke evolutie in de 17e eeuw. Een groots epos, een mix van fictie en ware feiten, met een uitstekende schildering van de figuur Newton en diens inzichten in Bijbel-exegese en diens rol bij de oprichting van de vrijmetselaarsloge in Engeland. Hij blijkt behalve natuurwetenschapper ook een soort volwassen Harry Potter te zijn. Voor in wetenschap en levensbeschouwing geïnteresseerde liefhebbers van historische romans. Een uitvoerige literatuuropgave completeert de uitgave. Kleine druk. De schrijver (1965) publiceerde eerder de zeer goed ontvangen historische roman ‘De kabbalist’ waarbij deze nieuwe roman thematisch aansluit.

bron: H.J.H. Hessels (Biblion)

Een vraagje om mee te beginnen: is dit literatuur? In de zin van een vernieuwend verhaal dat de hersens kietelt en mooi geschreven is, wel. In de zin van de bijna evangelische boodschap die door het boek heenklinkt en de vraag wat we ermee moeten, minder. Kimpen gebruikt het schaduwleven van Newton (die zich interesseerde voor alchemie) om de wijsheid van de Kabbala te benadrukken. Volgens de Kabbala zorgt het Universum ervoor dat je alles kunt bereiken wat wilt – zoals The Secret dat een stuk minder genuanceerd ook predikt. De Kabbala-gedachte is mooi maar of dat gedachtegoed op het literatuurplankje thuishoort is een andere zaak.

Een uitstekend leesbaar, levendig verhaal, zelfs waar de persoonlijkheid van Newton (superbèta, briljant maar sociaal zeer onhandig) goed uit de verf komt. Geheime genootschappen van die tijd beschrijft Kimpen, maar met evenveel gemak laat hij originele seksscènes uit zijn pen vloeien. Zoals wanneer Louise een brief bij koning Charles bezorgt. Die brief staat op haar buik en lager nog geschreven, Charles moet haar uitkleden om zijn handtekening te kunnen zetten. ‘“Ja,” beaamde Charles, terwijl hij stevig met de punt van zijn ganzenveer door het perkament heen drukte om zijn handtekening te plaatsen, “ik ben God.”

Geert Kimpen creëert met dit boek zijn eigen drie-eenheid. Eigenlijk is De geheime Newton een nieuw genre. Kenmerken: een verhaal dat leest als een thriller, een biografie van een van de grootste natuurkundigen van deze tijd en als surplus de onthulling van een oude, diepe wijsheid.

bron: Nico Voskamp (Recensieweb.nl)

Al in het begin maakt Kimpen duidelijk dat het gaat om een gefictionaliseerd verslag van feiten. Hij nodigt de lezer daarbij uit om elk cursief woord te raadplegen op zijn site. (Een site die overigens zeer het bezoeken waard is. Hij is informatief, en lekker interactief.) We leren dat Newton een latente homo was, hoewel niets bewezen is, en dat hij samenhokte met een zekere John. Kimpen schuwt het niet om de twijfel weg te nemen en Newton een paar keer per jaar dierlijke driften op John te laten botvieren. Vrij voor invulling.

bron: cjp.be

www.geertkimpen.nl

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: