CSI – Leuven met professor dr. Wim Van De Voorde (KUL) | VAM

Gisteravond een lezing bijgewoond georganiseerd door de Vlaamse Academici Mechelen (VAM) over forensische pathologie. Crime Scene Investigation is wat elke krimifanaat in zijn wekelijkse dosis detectives en misdaadseries te zien krijgt. Gebeurt het spoorzoeken in de realiteit ook zo, was wat ik me al dikwijls had afgevraagd. Hoe verhouden facts en fiction zich in dit verband. De forensisch patholoog, professor dr. Wim Van De Voorde (KUL) staat ten dienste van het gerecht en is geaccrediteerd specialist. Dit betekent dat hij en zijn team hun werk verrichten binnen een wetenschappelijk kwaliteitskader. Hij zette in een heldere presentatie met heel wat beeldmateriaal kort de geschiedenis van het forensisch onderzoek uiteen en hoe bijvoorbeeld autopsie vandaag de dag nog lang geen achterhaalde methode is. Samen met de moderne beeldvorming kan zij nog steeds zogenaamd natuurlijke overlijdens toch identificeren als onnatuurlijk, als ‘doding’. Hij toonde aan dat bloedspatonderzoek kan aangeven waar en hoe een misdaad precies werd gepleegd. Alle informatie bevindt zich op de plaats delict. Daar moet dus  bijzonder voorzichtig met elk spoor omgesprongen worden, iets wat blijkbaar veel van de eerste helpers niet beseffen. Interessant was ook de uitleg over de methode waarmee de forensisch specialist het tijdstip van overlijden vaststelt of beter de periode waarin de dood is ingetreden. Professor Van De Voorde presenteerde ook heel wat statistische gegevens over wat andere Europese landen op dit terrein presteren en welke toelagen zij daarvoor krijgen. Het moest hem van het hart dat die toelagen in België eerder aan de lage kant zijn omdat ze uit een gemeenschappelijke pot voor Justitie komen en de forensische onderzoeken daar vaak het kleinste deel van krijgen. Op die manier worden jonge artsen die deze opleiding (willen) volgen niet aangemoedigd. Het wetenschappelijk forensisch onderzoek staat nog in zijn kinderschoenen bij ons en verdient absoluut meer aandacht. Verder pleitte hij ervoor om alle Europese resultaten op dit gebied te bundelen om deze tak van de geneeskunde in dienst van Justitie efficiënter te laten functioneren.

Het werd een zeer boeiende avond die duidelijk maakte welke belangrijke bijdrage deze tak van de geneeskunde levert bij het zoeken naar de waarheid inzake ‘verdachte’ overlijdens. En wat ook duidelijk werd, was dat dit geen taak voor ‘algemene geneeskunde’ is maar voor ter zake opgeleide specialisten.

Professor Wim Van De Voorde bracht in 2011 een boek uit waarover Knack-recensent Ewald Pironet schreef:

… uiterst boeiend is het Handboek Forensische Geneeskunde. Voor het eerst verscheen er een uitputtend Nederlandstalig boek over de wellicht meest mediagenieke tak van de geneeskunde, aangezien ze kan helpen bij het oplossen van een misdrijf.
Auteur is Wim Van de Voorde, diensthoofd forensische geneeskunde van de K.U.Leuven, die medewerking kreeg van een aantal collega’s.

Het boek behandelt kort de relatie tussen arts en gerecht, en gaat vooral in op de doodsleer (met alle aspecten van het vaststellen van de dood), het forensisch sporenonderzoek en alle mogelijke doodsoorzaken.

Dat gebeurt in toegankelijke taal, met in kaders heel wat gevallen uit de praktijk en met beeldmateriaal, altijd decent maar ook weinig aan de verbeelding overlatend.

In iets meer dan 500 bladzijden laat het boek zien hoe in vrij korte tijd de gerechtelijke geneeskunde uitgroeide tot een niet meer weg te denken tak, waar zowel specialisme als samenwerking tussen disciplines uiterst belangrijk is.

Want ook al werd de moord op Julius Caesar in 44 voor Christus al beschreven door de Romeinse arts Antistius (Caesar had 23 wonden en de tweede steekwonde in de borst zou dodelijk geweest zijn), toch wordt de forensische geneeskunde nog niet zo lang echt ernstig en wetenschappelijk bedreven. Pas in 2002 werd deze specialisatie in België als dusdanig erkend.

Dit boek is veel boeiender dan de beste thriller, omdat het nauwgezet en zonder sensatie laat zien hoe de forensische geneeskunde vandaag een misdaad helpt oplossen. Of hoe de forensische geneeskunde Sherlock Holmes, Hercule Poirot, Witse, Baantjer, Aspe, Morse en al die andere speurneuzen ver overstijgt.

bron: Knack 27/05/2011

Advertenties

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s