Absent Friends – Verre Vrienden (Theater Malpertuis & ’t Arsenaal)***

Wie Alan Ayckbourn zegt, weet dat  hij te maken heeft met een populair Brits toneelschrijver die meer dan zeventig stukken op zijn actief heeft staan. Populair, want Ayckbourn testte theaterstijlen uit, was een vernieuwer maar steeds binnen de grenzen van wat door de goegemeente  gesmaakt kon worden. Hij profileert zich in zijn stukken tot kritisch commentator van de ‘sores’ en de’ lifestyle’ van de Britse randstadmiddenklasse en doet daardoor een groot deel van zijn publiek in de spiegel kijken.

’t Arsenaal in samenwerking met Theater Malpertuis  spelen Verre Vrienden (Absent Friends, 1974).Een fatale ontmaskering  van burgerlijke relaties. waarin een fijnzinnig web van leugens, overspel en hypocrisie wordt blootgelegd. Enkele vrienden – dertigers en veertigers – ontmoeten elkaar op een zaterdagmiddag. Ze wachten op een oude gemeenschappelijke vriend (Colin). Zijn vriendin (Dolores) is onlangs verdronken. Zijn vrienden willen hem opvrolijken. Zelf hebben ze echter weinig reden om vrolijk te zijn: een buitenechtelijke verhouding (Paul – Evelyn), ongewilde kinderloosheid (Marleen-Gert) en een huwelijk dat op springen staat (Diana-Paul). Een businessvriend (John) accepteert het overspel van zijn vrouw (Evelyn) met Paul om de businessrelatie niet te schaden. Dan komt vriend Colin op bezoek. Tegen ieders verwachting in is hij opgewekt…

Frank Dierens (Paul) en Sophie Derijcke (Diana) belichamen perfect de tics, de hysterie de hypocrisie, in een stukgelopen relatie die ten allen prijze stand moet houden. Junior Mthombeni (John) zit perfect in de rol van de uitslover die zijn job in Pauls bedrijf niet wenst te verliezen en geeft vorm aan het zich opwerkende ‘middleclass’ type met  ‘keeping up with the Joneses’ mentaliteit. Ikram Aoulad (Evelyn), jong moedertje en verwaand omhooggevallen schepsel met een flutbaantje als caissière in een filmzaal , is Pauls terzijtje. John moet zich, naar eigen zeggen, uit de naad werken voor haar spendeergedrag. Diana en Evelyn lusten elkaar rauw.  De dialogen zijn ‘schijnbaar vriendelijk’ maar de woorden steken. Diana: Mooi jurkje! Zelfgemaakt?  Marleen (Janne Desmet) is alleen naar het feestje gekomen. Haar Gert (in ’t Westvlaams  (G)Hert) is ‘the sod’ , de letterlijk ‘grote, ronde vriend’ van het gezelschap; hij is ‘ziek’ thuis gebleven. Janne Desmet is geestig goed in haar rol van bijdehandse redster van moeilijke situaties. En de langverwachte Colin (Tom Ternest) is de confronterende katalysator in een fataal gebeuren. De verre vriend, bemiddelaar in wat dreigt fout te gaan, wordt de verre vriend zonder vrienden.

Het decorontwerp is eenvoudig maar suggestief: een glazen tegelvloer, een  design zetel, een design salontafel, bijzettafeltjes op de achtergrond met tomaten (er wordt gazpacho bereid), een blender, keukenrolhouders in metaal (Diana kreeg er onnodig veel cadeau) en een achterwand van glazen kralenslingers waardoorheen violet licht. De kostuums werden ontworpen in beigetinten, wit en écru. Alleen Colin draagt een chic  grijs herenpak en das maar ook  groteske oranje zwemvliezen. De muziek ondersteunt de geforceerd vrolijke of sombere toon. De gestiek van de verschillende personages wordt op sommige momenten irritante ‘na-aperij’  van elkaars tics. De humor en de grappen zijn  dikwijls schaamteloos grof  en kwetsend. De gestiek waarmee de personages elkaars gedrag spiegelen is komisch maar ook  symbolisch: de leden van dit gezelschap zijn in alle opzichten ‘trendy’ en ‘en vogue’, zowel uiterlijk  als in hun relaties. Ze willen, kost wat kost, ‘erbij horen’ maar zijn als ware vriend nergens (absent). Ik had thuis bij Gert moeten blijven, verzucht Marleen aan ’t einde. De wasmachine op de achtergrond wast alle smurrie weer proper!

‘Verre Vrienden’, een ‘lifestylekomedie’, een cynisch – sarcastische satire op hypocriete ‘bourgoisrelaties’,  vertolkt door een stel ‘krachtige’ acteurs in een regie van Michaël De Cock, slaat ook vandaag nog aan.

tekst: Alan Ayckbourn
regie: Michael De Cock
spel: Frank Dierens (Paul) Sophie Derijcke (Diana), Tom Ternest (Colin), Ikram Aoulad (Evelyn), Junior Mthombeni (John), Janne Desmet (Marleen)
scenografie: Stef Depover 
kostuums: Myriam Van Gucht
bewegingsadvies: Sam Louwyck
technische leiding: Felix Goossens

www.tarsenaal.be en www.malpertuis.be

Advertenties

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

2 gedachten over “Absent Friends – Verre Vrienden (Theater Malpertuis & ’t Arsenaal)***”

  1. De plotbeschrijving, waarvan je a priori veronderstelt dat er maar een tipje van de sluier wordt opgelicht, klinkt al veelbelovend. Dus zal de werkelijkheid nog beter zijn. Onlangs is me een kaart ‘opgesolferd’ voor” Opgejaagd&wild”; een theatermonoloog van en met Steph Goossens (die tijdens zijn jeugdjaren in Buken woonde). Ook een bijzonder goed toneel. Ik had er twee andere mogelijke activiteiten voor laten vallen en heb het me niet beklaagd. Speelt nog in de komende tijd iop diverse plaatsen in Vlaanderen (zie: uitinvlaanderen.be)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s