Kunnen we nog zonder satellieten leven? – ir. Wim Lahaye

Wim Lahaye is, sinds 2011, project manager bij Septentrio NV te Leuven. Zijn expertise omvat technisch project management voor de satellietindustrie.  Hij is ook onafhankelijk expert voor de GSA (Europese commissie) bij de begeleiding van Galileo projecten in het 7ekaderprogramma.

Hij startte zijn loopbaan als ontwikkelingsingenieur bij Alcatel Bell Space (nu Antwerp Space) in Hoboken. Van 2000 tot 2005 werkte hij als ingenieur grondstations bij SES Astra in Bertzdorf, Luxemburg. Nadien was hij systeemingenieur en technisch directeur bij SpaceChecker Leuven en bij DKE Aerospace Luxemburg. Hij behaalde de graad van burgerlijk ingenieur in de elektronica en van burgerlijk ingenieur in het industrieel beleid aan de KULeuven.

4 oktober 1957 : met de lancering van Spoetnik I begint het satelliet tijdperk. Een jaar later kunnen we op de Expo 58-wereldtentoonstelling in Brussel een replica bewonderen. Een metalen bol, diameter  58 cm en gewicht 84 kg trok alle aandacht in het Russisch paviljoen. Als dan even later ook nog een satelliet met het hondje Laika aan boord de ruimte werd ingestuurd, was een nieuw tijdperk aangebroken. Waar de eerste satelliet een kleine radiozender (de bip-bip tune) en een thermometer aan boord had, werden later meer echte communicatiesatellieten gelanceerd: de eerste in 1962 kreeg de naam Telstar. Hiermee kon men televisiebeelden doorzenden, maar men kon slechts 20 minuten per omwenteling van Telstar gebruik maken voor trans-Atlantische verbindingen. In 1965 werd Intelsat 1 of Early Bird gelanceerd als 1° communicatiesatelliet met een geostationaire baan.

Op dit ogenblik cirkelen  tienduizenden (!)  satellieten rond ons met diverse doelen : communicatie, navigatie  en aardobservatie. Positiebepaling en aardobservatie zijn de pijlers van de grootste groeimarkten in die satellieteconomie.  Satellieten hebben inmiddels belangrijke toepassingen gevonden in ons dagelijks leven en hebben tot een nieuwe diensteneconomie geleid.

In deze voordracht stond Wim Lahaye stil bij de rol van satellieten in ons dagelijks bestaan. Zoals 500 jaar geleden elke zichzelf respecterende natie de navigatiekaarten van Mercator wou bezitten, zo willen die naties nu hun eigen satellieten in de ruimte. De spreker gunde zijn publiek een blik in de toekomst. Zeer boeiende uiteenzetting!

Advertenties

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s