Epifanie

DriekoningenHet begrip ‘epifanie’ verwijst in onze christelijke traditie naar de Openbaring aan de Drie Koningen uit het Oosten. In de kunst en de literatuur kreeg dit begrip de afgeleide betekenis van ‘een plotselinge, verwarrende openbaring’. Het is op een dag als vandaag, ‘Driekoningen’, dat het gedicht van T.S. Eliot  ‘The Journey of the Magi’ mij telkens weer in herinnering wordt gebracht. Ik las het voor het eerst als jonge studente aan de unief in de colleges van mijn professor Engelse literatuur, Herman Servotte. Het werd één van mijn lievelingsgedichten. De inhoud van het gedicht vertrekt vanuit het Bijbelverhaal maar legt gaandeweg het traject van een universele spirituele zoektocht bloot. Het alludeert op de moeilijkheden die ermee gepaard gaan en de verwarring en twijfel waar de spirituele reiziger aan ten prooi kan zijn. De symboliek is rijk en diepgaand. Het verwijst ook naar een keerpunt in T.S. Eliots leven. Het gedicht werd vaak geanalyseerd en van commentaren voorzien en staat als een monument in de wereldpoëzie.

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

4 gedachten over “Epifanie”

  1. Beste Blauwkruikje, ik heb zoveel waardering voor je woorden over epifanie, dat ik in mijn blogpost een link heb bijgevoegd die direct verwijst naar je tekst. Het is iets wat ik zelden doe.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s