De aftreerede van de Nederlandse Koningin Beatrix onder de taalloep

De laatste dagen is er heel wat te doen rond de koningshuizen van Nederland en België. Koningin Beatrix besliste te abdiceren ten gunste van haar zoon Willem-Alexander. Meteen stelden de media in ons land zich de vraag of dat niet ook een te volgen scenario zou zijn voor België. Republikein en koningsgezinde stonden weer even tegenover elkaar. En onze Koning, verwelkomd met een applaus door de afgevaardigden van de Overheden, kwam met een niet mis te verstane prioriteitenopgave, de commotie rond de Koninklijke Familie in alle bescheidenheid correct taxerend door de klemtoon te leggen op haar ‘voorbeeldfunctie’.

In Nederland heeft Marc van Oostendorp op Neder-L, het elektronisch tijdschrift voor neerlandistiek  een bijna dagelijkse column. In deze laatste een analyse van de aftreerede van Koningin Beatrix en wel op basis van het gebruik van persoonlijke voornaamwoorden. De rede had de vorm van een cirkel in het hart waarvan melding werd gemaakt van de naaste familiekring van de Koningin en ‘het onpersoonlijke wonder van de band’ tussen volk en Koningin. Mooi hoe deze korte, zakelijke toespraak is opgebouwd. Mooi hoe  het u, ik, wij, het hij/zij  en het onpersoonlijke worden opgenomen in een eeuwigheidssymbool als ‘de cirkel’.

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

6 gedachten over “De aftreerede van de Nederlandse Koningin Beatrix onder de taalloep”

 1. Het woord abdicatie werd door de koninging op geen enkele manier ooit gebruikt. Haar aftreerede bevatte bewust geen enkel leenwoord. Integendeel, aftreerede is een prachtige uitdrukking waarbij knappe scheppingskracht gebruikt werd, en ze de Nederfrengels – Franglaisaanbidders een flinke veeg uit de pan geeft.
  Hopelijk is haar zoon van hetzelfde hout gesneden!
  Hoera voor haar en Onze echte Nederlandse Taal en eigenheid, en weg met weg met ons!

  Like

 2. U bent kennelijk boos omdat ik het woord abdiceren in mijn blogpost gebruikte. Abdicatie en abdiceren zijn nochtans Standaardnederlands. Als we alle leenwoorden die in het Nederlands zijn terechtgekomen en er zich aan hebben aangepast, zouden schrappen, zouden we een verarmde taal overhouden. Taal, taalgebruik en taalontwikkeling is een organisch proces. We leven in een geglobaliseerde wereld en via tal van domeinen sijpelen constant nieuwe woorden onze taal binnen. Sommige zullen geïntegreerd en gestandaardiseerd worden, andere daarentegen verdwijnen, worden niet langer gebruikt. Sommige slaan aan, andere vinden geen ingang. Dat we zorgvuldig met onze taal moeten omgaan en ze niet mogen laten verloederen ben ik het met u eens. Als u mijn blogpost echter aandachtig had gelezen, zou u gemerkt hebben dat ik niets dan lof heb voor de aftreerede van de Nederlandse Koningin. Weg dus met fout gespelde ‘koninging’ en weg met onzorgvuldigheid. U hebt volkomen gelijk!

  Like

   1. Ga je dan beweren de koningin “verarmd” Nederlands sprak? Ze weet verdomd goed het verschil tussen echt Nederlands en Nederfranglais. En het is niet omdat gedurende tientallen jaren (s)linkse Nederlanders duizenden onnodige Franse woorden hebben goedgekeurd dat je die moet gebruiken. Degenen die de aftreerede hebben voorbereid hebben daar zeker over nagedacht.
    Boos? Nee, medelijden heb ik met je, omdat je een sukkel bent die zich niet kan duidelijk en aangenaam kan uitdrukken zonder leentjebuur te spelen.
    De enige die hier verarmd uitkomt ben jij.
    Nogmaals, jullie koningin trapt in dat soort verhaaltjes niet!

    Like

 3. Het is niet omdat (s)linkse Nederfranglais aanbidders sinds mensenheugenis erin geslaagd zijn allerlei onnodige en onnuttige leenwoorden te laten aanvaarden, dat we ze moeten gebruiken. Zij en jij dus ook, trachten mensen wijs te maken dat dit een verrijking betekent.
  Een goed voorbeeld zijn de tweeduizendvijfhonderd Franse werkwoorden die op een belachelijke manier zijn binnen gesluisd. Denk je nu echt dat die allemaal onvervangbaar zijn in onze taal? Ben je zelf zo zuiver op de graat? Dan ben je zeker niet “Chantabel”?
  Zolang er mensen met meningen zoals jij verder verloederen, zullen ze mij op hun pad tegenkomen, zolang ik leef.
  Overigens, waarom moest je het plots over abdicatie hebben? Was aftreden te saai, of niet duidelijk genoeg meer.
  Als het aan mij zou liggen kon je al op zoek naar een hoofdjager.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: