Liebster award

Door Wouter van Heiningen  werd ik genomineerd voor een Liebster award. Waarvoor mijn hartelijke dank. liebster-award

Dit zijn de voorwaarden voor deze award:

Regels

  1. List 11 facts about yourself
  2. Answer the 11 questions the blogger who nominated you left
  3. Ask 11 new questions for those you nominate
  4. Choose 11 bloggers with less than 200 followers to nominate
  5. Go to each bloggers page and let them know about the award
  6. Thank the person who nominated you and link back to their blog

Feiten over mezelf

1.Ik las als kind vaak stiekem in bed met een zaklampje onder de deken.

2.Ik was 16 in het legendarische jaar ’68 en werd tijdens de studentenrevolte in de Leuvense straten druipnat gespoten door de politie.

3.Ik ontdekte in ’72  de Welshe dichter Dylan Thomas’ en was weg van zijn hoorspel ‘Under Milkwood’.

4.Ik luisterde Bob Dylans ‘The times they are achangin’ kapot en Boudewijn de Groots ‘Eenzame fietser’.

5.Ik was gek van London en de YMCA.

6.Ik kreeg twee prachtige zonen

7.Ik verkende bijna alle hoofdsteden van Europa.

8.Het onderwijs bleef veertig jaar mijn werkterrein.

9.Met een boek in de leeshoek, dat  is opperste gelukzaligheid.

10.Ik miste geen aflevering van de Deense serie ‘Borgen’

11.Voor mij is het glas altijd halfvol!

Vragen van Wouter

1. Poëzie of proza? Beide maar poëziebundels koester ik meer.

2. Publiceren of voordragen? Eerder publiceren al heb ik inmijn loopbaan als lerares ook vaak voorgedragen.

3. Pen of PC? Pen voor lekker ouwerwets briefschrijven; PC voor alle digitale communicatie.

4. Lezen of luisteren? Beide maar ik luister bijzonder graag naar interessante radio-interviews en dichters die uit hun werk voordragen.

5. Waarom is poëzie belangrijk? Omdat ze een daad is van verzet tegen 101 dingen: te vlug aan de dingen voorbij leven, te grote zakelijkheid, oppervlakkigheid, te veel aandacht voor hebben, te veel rat race…

6. Welke (nog relatief onbekende) dichter verdient een oeuvreprijs? De in Mechelen in april 2009 overleden Dirk Verbruggen

7. Wat is een goede prijs voor een poëziewedstrijd? 7 daguitstappen naar 7 poëtisch plekken die zo inspireren dat ze 7 nieuwe gedichten opleveren.

8. Welke stad zou je graag bezoeken? Havanna

9. Over welk onderwerp in relatie tot poëzie zou ik op mijn blog kunnen schrijven? De dichter en zijn verzet tegen…

10. Ik schrijf want ik? … wil me uitspreken en delen.

11. Wat is je favoriete dichter? Herman De Coninck zoals ingeleid en verzameld door Kristien Hemmerechts in Geef me nu eindelijk wat ik altijd al had

Vragen voor wie ik nomineerde voor de Liebster Award:

1. Waarom begon u een weblog?

2. Hoe belangrijk vindt u de taal van uw blogposts?

3. Beeld of tekst: wat geniet uw voorkeur?

4.Wat doet fictie met u?

5.Als u non-fictie leest, wat leest u dan vooral?

6.Wat vindt u van de functie ‘stadsdichter’?

7.Koopt en/of leest u wel eens poëzie?

8. Hoe belangrijk is theater voor u?

9. Laat u zich beïnvloeden door bepaalde recensenten?

10.Wanneer kan volgens u een werk het label ‘klassieker’ krijgen?

11.Zal het e-boek volgens u het printboek uit de markt duwen?

.

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

15 gedachten over “Liebster award”

  1. Beste Blauwkruikje,

    Om in aanmerking te komen voor deze Liebster Award zal ik onmiddellijk en naar eer en geweten de door u gestelde vragen hieronder beantwoorden, naar volgorde:

    1. Ik begon mijn blog geïnspireerd door de opmerking van een Amerikaanse blogger die een blog omschreef als ‘your own little peace of paradise’. Al enige tijd had ik behoefte aan een fraai ogend blog om de vele artikelen die ik schrijf en schreef, een podium naar behoren te bieden.

    2. Aan de taal waarin ik mijn blogs opstel besteed ik veel zorg. Als u de landstaal bedoelt en daarmee het Nederlands, en de waarde die ik hecht aan het gebruik van die taal, dan luidt mijn antwoord: het Nederlands is de taal waarin ik mij het best uitdruk, al zal het Engels een goede tweede zijn. Binnen het Nederlandse taalgebied maak ik hiermee wellicht meer kans er uit te springen dan temidden van het overweldigende Engelstalige aanbod. Bovendien zijn zo goed als al mijn teksten geschreven in het Nederlands. Op termijn wil ik het handjevol Engelse teksten dat ik publicabel vind, een plekje gunnen onder zo iets als ‘English Version’.

    3. Tekst, al gaat vrijwel geen artikel online zonder passende foto. Ik ben opgeleid als tekstschrijver en niet als fotograaf of illustrator, al maak ik mij wijs dat mijn beeldende talent waarschijnlijk even groot is, gezien de kwaliteit van de tekeningen die ik maak en (af en toe) de keuze van mijn foto’s. Voorlopig echter is en blijft taal mijn medium.

    4. Dat ik als mens in staat ben via gecodeerde symbolen (tekst) een hele wereld op te roepen of te ondergaan, beschouw ik als een van de grootste wonderen van onze geest. Fictie doet vaak meer met mij, of evenveel, als non-fictie. Toch is mijn eerste boek, dat binnenkort verschijnt, non-fictie. Mijn hart ligt echter bij het boek dat nog zijn definitieve vorm moet krijgen en dat is een roman. De romankunst, in haar hoogste vorm, is een onderschatte bron van inspiratie die soms onterecht op een lager plan wordt gesteld dan de heilige teksten van de grote religies.

    5. In de categorie non-fictie lees ik graag over mythologie, esoterie en biologie. Dit laatste hoort daar mijns inziens bij omdat ik het functioneren van de vele levensvormen die onze aarde rijk is, als hoogst geheimzinnig, wonderbaarlijk en van grote schoonheid beschouw. Deze fascinatie breidt zich bij mij uit naar de wereld van natuurverschijnselen zoals fractalen, sneeuwkristallen en mineralen. Filosofie heeft mijn belangstelling voor zover de auteurs literaire kwaliteiten bezitten.

    6. Stadsdichter is in beginsel een hoogst zinvolle functie waarmee iemand zijn woonplaats inhoud kan geven zoals een burgemeester of andere official dat nooit zou kunnen doen. Een stadsdichter kan gebruik maken van de genius loci die op elke plaats anders is en zijn unieke vibraties uitzendt. Cultuurgeschiedenis, monumentaal schoon, historische en actuele voorvallen, dit alles kan hij meenemen in de vruchten van zijn dichtkunst. Ik vind het een mooie en begerenswaardige functie.

    7. Regelmatig koop ik een poëziebundel, meestal van een Nederlandstalige dichter. Een gedicht moet mij gelijk bevallen, zo gauw mijn oog erop valt. Beeldend vermogen is een belangrijk criterium.

    8. Het liefst zit ik elke week in het theater. Sociale en financiële beperkingen verhinderen dit meestal, en het feit dat mijn woonplaats geen echt theater bezit. Theater fascineert mij vanwege de intensiteit en eenmaligheid van een voorstelling. Mensen zeggen dat ik ‘een theatrale persoonlijkheid’ bezit en inderdaad, ik heb enige acteerervaring en oogstte ook hierbij waardering. Theater is zeer belangrijk voor mij, zelfs nu ik het theater maar af en toe bezoek.

    9. Meningen beïnvloeden mij, ook die van recensenten, maar alleen wanneer zij hun mening onderbouwen met argumenten. Ik ben altijd geïnteresseerd in esthetische bespiegelingen en argumenten op dit gebied, hoe subjectief die ook zijn. Neem nu de Scheldkritieken van Van Deyssel. Zelf zou ik nooit zo willen schrijven, toch waardeer ik deze teksten en de felheid ervan heeft mijn manier van oordelen zeker beïnvloedt, al zul je dit niet direct aflezen aan de manier waarop ik deze antwoorden formuleer.

    10. Een werk mag een klassieker heten wanneer mensen in verschillende perioden en culturen en van verschillende leeftijden er iets in zien, hoe specifiek en persoonlijk die tekst ook is. Dat iets kan per persoon zeer sterk verschillen. Het feit dat mensen er verschillende betekenissen in leggen, pleit voor de gelaagdheid van het werk en is eens te meer een argument zo’n werk als klassiek te bestempelen. Maatstaf hierbij zijn misschien ‘de klassieken’ van de oude Grieken en Romeinen, niet zozeer vanwege hun onderwerpkeuze maar meer vanwege de overtuigende opbouw van hun werken en de heldere en toch persoonlijke woordkeus.

    11. Zoals de opkomst van de bioscoop niet leidde tot de ondergang van het theater en de opkomst van de videotheek niet leidde tot de ondergang van de bioscoop, zo zal het e-book niet verhinderen dat er altijd gedrukte boeken zullen blijven verschijnen. Ik vermoed wel dat het aantal boekhandels en de oplagecijfers sterk zullen afnemen, zeker naarmate ‘electronic ink’ steeds meer de aangename leeservaring van gedrukt papier benadert.

    Like

        1. Ja, juist en eigenlijk is er geen echte award. Ik nomineerde in mijn volgende blogpost 11 andere bloggers en het staat hen vrij om te antwoorden en op zoek te gaan naar nieuwe blogs of niet. Misschien kan het allemaal wel wat inspirerend werken.

          Like

          1. Beste Blauwkruikje,

            Ik kreeg een virusmelding bij het openen van dit antwoordformulier.
            Mijn reactie:
            Goed dat je al op de hoogte was. Ik kreeg een licht gevoel genept te zijn, maar tevredenheid over de mooie vragenlijst hield de overhand. Morgen publiceer ik op mijn blog de ingevulde lijst.

            Vriendelijke groet

            Like

          2. Hopelijk hebt u met een anti-virusprogramma dat ‘vervelende beestje’ vlug kunnen wegwerken. Ik ging in mijn Norton Antivirus – programma na of er ergens een bedreiging werd gemeld maar neen. Sorry voor dit ongemak.

            Like

          3. Beste Blauwkruikje,

            Ik gebruik het Duitse programma G data dat eveneens gelukkig virussen niet doorlaat, maar er wel een meldt, met een pop-up, telkens als ik hier antwoord. De pop-up meldt:

            Adres: topictorch.netseer.com/dsatserving2/servlet/BannerServer?rt=jsonp,bbbrain.processRelatedTermsData&impt=11&imps=23&tlid=15821&url=https://blauwkruikje2.wordpress.com/2013/02/11/liebster-award/?replytocom=100&ref=&ua=Mozilla/5.0 (compatible; MSIE 9.0; Windows NT 6.1; WOW64; Trident/5.0; SLCC2; .NET CLR 2.0.50727; .NET CLR

            3.5.30729; .NET CLR 3.0.30729; Media Center PC 6.0; HPNTDF; .NET4.0C)&ip=82.171.220.48&evid=seha22ba77c627540c79284d76f337&params=segment=id49817
            Status: De toegang is geweigerd.

            Verder lijkt er weinig aan de hand.

            Dank voor de moeite,

            vriendelijke groet,

            Like

  2. Leuk om je eigen vragen en de antwoorden op mijn vragen te lezen. Ik zal je antwoord over een nieuwe rubriek op mijn blog zeker meenemen. Interessante insteek weer om naar poëzie te kijken. En ook Dirk Verbruggen zal ik eens opzoeken op het net. Bedankt voor je spontane deelname!

    Like

  3. Beste Blauwkruikje,
    Ik ben vereerd met je nominatie, maar op het ogenblik komen de verplichtingen die ze met zich meebrengt me een beetje slecht uit. Om je initiatief echter niet te laten stokken, stel ik voor in mijn plaats deze blog te nomineren:
    http://www.janantoon.be
    Ik wens je alleszins veel succes en wie weet, misschien tot later?

    Like

  4. Beste Blauwkruikje, dank u voor de nominatie. Het is een eer en een verrassing. Helaas is mijn blog niet echt geschikt hiervoor. Het is een fotoblog met heel weinig tekst. Daar probeer ik niet van af te wijken. Sorry dat ik u moet teleurstellen. Mijn excuses.

    Like

  5. Beste Blauwkruikje,
    (Delft’s blauw?)
    Bedankt voor je Liebster Award. Mijn reactie vind je hier: http://www.janantoon.be/elf-tot-de-tiende-macht/.
    Ik las dat je een lans brak voor de dichter Dirk Verbruggen. Je moet maar eens gaan kijken op de site van mijn vriend Jan Venderickx: http://schrijversgewijs.be/. Dat is geen blog, wel een database met ALLE Vlaamse schrijvers sinds 1830. Ook jouw dichter staat er bij met een pagina.

    Heb je ooit op het Coloma-instituut lesgegeven? Ik ben zelf ook Mechelaar, al woon ik al geruime tijd in Gent.
    Nog veel succes met je site.
    Vriendedelijke groet,
    Jan

    Like

    1. Beste Jan Antoon
      Neen dit kruikje is geen Delfts blauw. Slechts een blauw melkkannetje dat honderden nostalgische herinneringen herbergt. Dank voor de tip ivm de gegevensbank over alle Vlaamse schrijvers.sinds 1830. En ja, ik ben oud-lerares van COLOMAplus.
      Vriendelijke groet
      Frieda

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.