Pakkende interviews met oorlogskinderen

Syrische kinderenIn de krant De Morgen trof me vandaag het artikel Pakkende interviews met oorlogskinderen. De gruwelijkheden in Syrië zijn niet meer aan te zien en diep onmenselijk. Guy Verhofstadt, in een ander artikel in dezelfde krant, pleit voor versoepeling van het wapenembargo tegen Syrië en levering van wapens aan het oppositieleger opdat het zich met afweergeschut zou kunnen verdedigen tegen de bombardementen door het regime. Hij schaart zich daarmee achter Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Om de humanitaire hulp ook bij de burgers in de rebellengebieden te krijgen, zullen onorthodoxe methodes gebruikt moeten worden, is hij het eens met Nederlands buitenlandminister Timmermans omdat alle hulp anders gaat via de Rode Halve Maan en dus via Assad. “Het is cynisch om te zien hoe een enorme menselijke tragedie zich onder onze ogen voltrekt en hoe we niets doen omdat Assad dat niet graag heeft. De Europese Commissie weet precies wat er moet gebeuren. Het is hoog tijd om de comfortabele bureaucratische aanpak te stoppen. We moeten dringend onorthodoxe manieren proberen als we niet willen dat duizenden kinderen sterven van honger en kou”, aldus Verhofstadt.  

Interessant in dit verband is ook wat prof. Lucia Dehaene – KUL- van het CCVS zegt omtrent Het geweld tegen kinderen in Syrië.

De Syrische situatie is complex. De Syrische oppositieleider en voorzitter van de Syrische Nationale Coalitie, Moaz al-Khatib, wil onderhandelen met vertegenwoordigers van Assad in het gebied in het noorden van Syrië dat in handen is van de opstandelingen.Hij is bereid om te praten maar stelt een aantal voorwaarden: vrijlating van 10.000 gevangenen die zich de voorbije jaren tegen het regime hebben verzet en vreedzaam vertrek van de president. Hij kreeg van de SNC tegenwind omdat hij via onderhandelingen tot een oplossing wou komen.

Yahya Hawwa, de stem van de revolutie, bloklettert The Guardian. Ook de commentaren op dit artikel zijn interessant.

Lakhdar Brahimi, de VN-gezant, riep op tot vreedzame gesprekken tussen de Syrische oppositie en ‘een acceptabele delegatie’ van het Syrische regime maar die gesprekken moeten plaatsvinden op het grondgebied van één van de VN-landen. Het regime heeft bevestigd, aldus Brahimi, dat het wil praten over een vreedzame oplossing voor het conflict. De Syrische Minister voor Nationale Verzoening Ali Haidar  is bereid oppositieleider Moaz al-Khatib in het buitenland te ontmoeten. Dat zei hij vorige week aan de Britse krant The Guardian. Verder bevestigt een VN-rapport dat er ‘Geen militaire oplossing mogelijk is voor Syrië’.VN mensenrechten onderzoeker Carla del Ponte vindt dat de tijd rijp is om de oorlogsmisdaden begaan door het Syrische regime voor het Internationaal Strafhof (ICC) te brengen en te laten vervolgen. Beide partijen in het conflict hebben  zich schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden, aldus het VN-rapport, maar die van de rebellen hadden lang niet de ‘omvang en intensiteit’ van die van de regering.

Ondertussen blijven de gruwelijkheden doorgaan. Schrijnende beelden van schrijnende toestanden die schreeuwen om een oplossing.

Met de Pax Christi International-campagne Brood is leven in het achterhoofd, koester ik de hoop dat deze mensonterende gruwel mag stoppen en dat de betrokken politici en diplomaten doortastende, bij voorkeur vreedzame, beslissingen ter zake nemen die leiden naar een vrij, democratisch en seculier Syrië.

Advertenties

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s