Het is ook niet mijn oorlog en toch …

images (2)Met deze verwijzing naar een Opinie op Maandag van Bie Vancraynest in Mo* blijf ik me nog even vastklinken aan SyrIë. Al is er ook Mali natuurlijk. Nu ik ook al enkele weken de Canvas programma’s over Het Verzet in 40′-45′ en De Getuigenissen over de eerste Groote Oorlog 14′-18′  volg en laatst de films Die Wannseekonferenz, Der Fälscherer, Fateless en Nacht über Berlin zag, lijkt het wel of ik me in het thema oorlog heb vastgebeten. Combineer dat even met de strapatsen van de Aalsterse carnavalisten, en de verhalen die ikzelf van grootouders en ouders over die zwarte bladzijden in onze Europese geschiedenis mocht horen en u zult zachtjesaan kunnen gaan inschatten waar mijn achilleshiel zich momenteel bevindt. Ook buiten Europa hebben Vietnam, de Golf, de Balkan, Afghanistan, Irak en Libië hun dodentol geëist. Om maar te zwijgen van Rwanda en onlangs nog het conflict tussen Gaza en Israël. Misschien doet u het allemaal schouderschuddend af met ‘oorlogssituaties zijn oorlogssituaties’ wie ermee geconfronteerd worden moeten maar zien hoe ze het probleem oplossen. Ga daar nu niet over zeuren.

En toch … als je via de media van de gruwelen van elke oorlog kennis neemt, kun je soms niet langer onbewogen toekijken? Dat heeft bijvoorbeeld het Verzet niet gekund in WO II, de Vredesbeweging niet ten tijde van de Koude Oorlog en dat kan geen enkele humanitaire activist. Terug naar Syrië. Hoe is het daar geëvolueerd tot zo een onrustwekkende toestand? Waarom grijpt de internationale gemeenschap er niet meteen in? Wie neemt welke houding aan en waarom en wat gebeurt er precies ter plekke?  In What the Syrian death tolls really tell us heeft Sharmine Narwani, een politiek analiste en commentator  inzake Midden-Oosten geopolitiek aan het St Antonny’s College, Oxford University, het bijvoorbeeld over ‘facts en figures’ in conflicten en hun betekenis. Als u dit artikel leest, neem dan ook even het debat dat erop volgt door. Alhoewel iedereen weet dat vriend en vijand in oorlogssituaties niet altijd ‘de waarheid’ vertellen, om hun positie in de strijd kracht bij te zetten, toch meent deze commentator de aandacht te moeten vestigen op de manier waarop oorlogsslachtoffers geteld en geïdentificeerd worden en vervolgens op het gevaar van politieke manipulatie met deze cijfers. Zij komt tot de volgende conclusie:

Numbers without context or solid foundations can incite and escalate a conflict, leading to even more carnage. Contemporary casualty data have been inaccurate in so many recent conflicts that it’s time to retire these numbers from the telling of the story.

Brood is leven, las u al in een vroegere blogpost van me. De burgerbevolking vlucht in groten getale het land uit en wie blijft wordt uitgehongerd en heeft onvoldoende medische hulp. Lees in dat verband de wereldblog van een Arts Zonder Grenzen en nog eentje.

Het is mijn oorlog dus niet, ik weet het, … ik wacht nog even met die derde ster op de Syrische vlag van een vrije, democratische en seculiere staat, want al was er begin januari in Genève de bijeenkomst van de democratische en pacifistische Syrische oppositie, het sectarisch geweld is toegenomen. En als je brood wil bakken, heb je eerst en vooral bloem nodig. Broodnodige humanitaire hulp dus, die via de juiste kanalen op de juiste plaatsen moet terecht komen. Dat vergt routes bewaken en afspraken maken met betrouwbare instanties op het terrein. In de gegeven omstandigheden is dat dus geen gemakkelijke opdracht.

Indien u individueel of in groep iets  wil doen omtrent de Syrië – campagne van Pax Christi vindt u hier inspiratie.

Advertenties

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s