Pik het niet! Neem het niet! Wees woest! Indignez-vous! Indignaos! Time for outrage! Empört euch!

Stéphane Hessel overleed vannacht op 95-jarige leeftijd. Hij is de auteur van o.a. ‘Indignez – vous!, het kleine boekje van 3.95€ dat een paar jaar geleden uitkwam, en dat een pleidooi bevat voor meer engagement en verzet in onze geglobaliseerde wereld; een pamflet tegen de onmacht om iets te doen aan onmenselijke en onrechtvaardige toestanden dat in een mum van tijd op nagenoeg een miljoen exemplaren werd verkocht. Zelf een mens die vele hachelijke situaties wist door te komen gedurende WO II, wist hij maar al te goed hoe angst paralyserend kan werken op vormen van engagement die tegen onrechtvaardige en tirannieke toestanden ingaan. Als diplomaat was hij ook vertrouwd met wat het betekent om ‘gast’ te zijn in een land, controversieel zijn standpunt inzake de relatie tussen de Palestijnen en Israël waarin hij resoluut Israël en diens houding tegenover de Palestijnse gebieden veroordeelde. Op 93-jarige leeftijd nog op die manier appelleren aan een algemeen aangevoelde nood en oproepen tot solidariteit en engagement en hoop, il faut le faire!

Stéphane Hessel, Neem het niet!, vertaald door Hannie Vermeer-Pardoen, uitgeverij Van Gennep, Amsterdam, 32 blz., 3,95 euro, ISBN 9789461640383.

Advertenties

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s