De vernietiging van een natie: de Syrische oorlog onthuld in satellietbeelden | TIME.com

The Destruction of a Nation: Syria’s War Revealed in Satellite Imagery | TIME.com.

Homs, Syria

Het artikel vertelt hoe de huidige technologie in staat is ons te voorzien van bloedstollende documenten. We kijken ernaar maar komen we als Internationale Gemeenschap ook voldoende in beweging?

Vandaag precies twee jaar geleden ontstond in Syrië een vreedzaam protest tegen het autocratische regime van Assad. Dat meningsverschil – opgewacht door het hardhandige optreden van een brutale overheid – is veranderd in een bittere, geslepen burgeroorlog tussen een rafelend regime en een lappendeken van rebellen.

Het uiteenvallen van een land is een moeilijk iets om te doorgronden, in elke context. Maar het kan worden gedocumenteerd. DigitalGlobe, een commercieel satellietbedrijf dat hoge kwaliteitsbeelden van de aarde biedt, heeft de Syrische oorlog met haar technologie bijgehouden en in sommige gevallen is het in staat geweest om de verwoeste status quo van het huidige Syrië te vergelijken met de relatieve normaliteit van een decennium geleden.

In het tijdperk van smartphones, zijn we gewend geraakt aan satellietbeelden. Digitale kaarten begeleiden ons dagelijks, wij schakelen Google Earth in als een bijna koude praktijk. Dat maakt DigitalGlobe’s in kaart brengen van de Syrische oorlog des te killer. Als we kijken naar onze planeet van boven, nemen we  zijn menselijke inhoud voor lief. Niet zo in Syrië. “Het was een boeiende ervaring als analist en als individu,” zegt Bermudez, die keek naar de oorlog vanuit het hoofdkantoor van zijn bedrijf in Colorado. “Je begint te beseffen hoe enorm deze gebeurtenis is geweest en hoe onthutsend, ook de mate van menselijk lijden.”

Advertenties

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s