Zomerhuis met zwembad – Herman Koch***

zomerhuismetzwembad

Meer dan 260.000 exemplaren werden tot op heden van dit boek verkocht. Volgens de Gouden Uil jury 2012: ” Eén van de vrolijkste boeken over verkrachting, moord en overspel.” Eerder een ironisch, sarcastische zedenschets waar je niet echt vrolijk van wordt wel af en toe ‘besmuikt’ om lacht en van gaat rillen.

Met deze winterse temperaturen  leek ‘Zomerhuis met zwembad’ van Herman Koch me een leesvlucht naar zonniger oorden.Troost voor ijzige lentetemperaturen buiten garandeerde deze roman – een pageturner  – slechts ten dele omdat hij me achterliet met gemengde gevoelens van pret, vrees en meewarigheid. Zoals wanneer je publiek iemand onderuit ziet gaan en lacht maar tegelijk weet dat die zich bezeert. Je hebt met fictie te maken, maar – “ Verzin eens wat” –  de realiteit kan soms de fictie overtreffen. Een absoluut sterke plot, in een flashback – cirkelstructuur gevat, levert in deze roman met mondjesmaat de nodige informatie om de vragen die rijzen te beantwoorden. Een zedenschets van BN’s zoals ik die nog niet eerder te lezen kreeg. Mijn gemengde gevoelens golden vooral de vrijblijvende, onethische houding van de hoofdpersoon, dokter Marc Schlosser. Hoever kun je gaan in het in eigen handen nemen van het recht?  De dokter als koele wreker van een hem aangedaan onrecht. De medische wetenswaardigheden, ruim verspreid over de roman, groeien vaak tot groteske beschrijvingen uit van het artsenmétier. De afstandelijk, onverschillige houding en toon van de ik-verteller Schlosser tegenover zijn job en zijn patiënten en  zijn libertijnse seksuele moraal vormen een schril contrast met z’n beschermende betrokkenheid bij zijn gezin. Een misdaadverhaal dat je uren in de ban van de ‘whodunit’- vraag houdt, dat wel. Intrigerend is ook:naar welk personage de auteur je sympathie manipuleert. Naar Caroline Schlosser, Marcs echtgenote en dat op zich is een subtiele vingerwijzing van Herman Koch die in deze roman de idee van bescherming van ‘vrouw en kind’ laat voorgaan op zowel persoonlijke als beroepsethiek en -integriteit. Wat niet weet, wat niet deert. Daar komt de hoofdfiguur een heel end mee weg. Worden in deze fictieve wereld verschillende aspecten van een hedendaagse maatschappelijke werkelijkheid op de korrel genomen dan is Marc Schlosser de intelligente ik – observator die door deze werkelijkheid geleidelijk aan incrimineert tot vrijbuiter en wraakengel. Echt vrolijk werd ik er niet van, spannende lectuur was het wel.

Herman Koch, Zomerhuis met zwembad, Ambo/Anthos, Amsterdam, mei 2012, 384 blz. ISBN: 9789041420527

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

4 gedachten over “Zomerhuis met zwembad – Herman Koch***”

    1. In de High Impact Tour – introductie vertelde Herman Koch in januari over de vertaling naar het Engels van ‘Het diner’ en over de verfilming. In dat korte interview zei hij ook dat het hem vooral interesseert hoe mensen die hem niet kennen zijn boeken onthalen. Ik moet ‘Het diner’ nog lezen. Ik kan mij echter best inbeelden dat de vertaling van ‘Zomerhuis met zwembad’, dat zich gedeeltelijk in Amerika afspeelt en dat naast een steracteur en regisseur van een Nederlands-Amerikaanse co-productie ook mooie meiden opvoert er hetzelfde en wellicht nog meer succes zal oogsten als ‘Het diner’, alle negatieve recensies ten spijt. Het boek is als een vuurwerk van ijdelheden maar niet onschuldig!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: