Spa – Elvis Peeters***

Speels onderkoeld romandebuut.

1‘Speels onderkoeld romandebuut’ blokletterde De Morgen in december 1998 toen Elvis Peeters’ debuutroman Spa verscheen. “Er lopen in Vlaanderen niet veel veronachtzaamde schrijvers rond, maar Elvis Peeters is een van hen”,  schreef een jaar later een recensent in De Standaard. Onlangs werd Elvis Peeters genomineerd voor de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2013 met zijn roman Dinsdag. De winnaar van de prijs wordt op 6 mei 2013 bekendgemaakt in Amsterdam en krijgt 50.000 euro.

Wat de DM-recensent in het gereblogde artikel over zijn debuutroman schrijft, sluit bijzonder goed aan bij mijn leeservaring van het werk. Het  117 bladzijden tellende absurde verhaal speelt zich af in een erg aantrekkelijk kader,Spa het kuuroord Spa met zijn station, zijn hotels, zijn Parc de Sept Heures en gaanderij, zijn beboste helling, zijn bron van tsaar Peter de Grote. Het is oktober en nog zonnig. Een man Hans en een vrouw Inge komen er ‘van nergens naar ergens’ aan en besluiten bij gebrek aan vrije hotelkamers, een kamer en bed te delen. Hans heeft  ‘een hond’ om het leven gebracht. Inges man is verongelukt in Spa, onder een trein, zo vertelt een oude man. Ze loopt regelmatig naar de brug over de spoorweg. Hans en Inge, de  meisjes, Anouk en Marie, op hun bromfietsen, de commentariërende wijsheden van  een oude man op een bank in het park, de onopgehelderde moord op een rechercheur, de sleutelbos met de sleutelhanger van bodemsaneringsbedrijf Soil Cleansing – wiens juridisch adviseur genoemd werd als verdachte in de moordzaak – in Inges op het perron achtergelaten tas en haar notitieboekje, vormen de ingrediënten van een minimalistisch verhaal dat meer suggereert dan dat het zegt. De non-communicatie tussen de personages doet erg Beckettiaans aan net als het wachten van Hans op Inge. Er is Inges glimlach die volgens de oude man iets prettigs mist; de eenzaamheid van beide hoofdpersonages; de liefde en het gemis; het nergens ergens zijn en vice versa. En er is de regen de laatste nacht van hun verblijf en de daaropvolgende ochtend. Het einde van een absurde, kille, vervreemdende situatie.

Elvis Peeters weet in Spa een surreële, verbaal afgemeten wereld op te roepen waarin werkelijkheid, fantasie en droom op mysterieuze wijze een intrigerende mix vormen.  k’ Heb Dinsdag alvast op de leestlijst staan. 

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: