Alles nieuw – Joke van Leeuwen***

scannen0001Niet recent (2008) wél erg geestig en tegelijk weemoedig ernstig dit ‘juweeltje’ van artistieke duizendpoot Joke van Leeuwen die net de nieuwe Duitse prijs voor kinder- en jeugdliteratuur in de wacht sleepte. Enkele recensenten over deze – haar tweede – volwassenenroman:

Een huis van drie verdiepingen, met een familiegeschiedenis, een verdwenen dochter en een hermetisch afgesloten kamer van een verongelukte stiefzoon. De vader van de jongen, Ada’ s veel oudere man, was daar zo kapot van dat hij de laatste dagen van zijn leven in bed doorbracht en Ada verzorgde hem als vlees dat omgedraaid moest worden in een pan en zei dat ze hem liefhad.De ouders van Lara zijn op wereldreis omdat ze op de tijdgrens het nieuwe millennium willen vieren, terwijl de tijdgrens niet eens een rechte lijn vormt en er ruzie is op internet over waar de zon van dat nieuwe millennium het eerst opkomt. Maar de overgang van de ene eeuw naar de andere vormt een passend raamwerk voor een fraai gecomponeerd verhaal over vergankelijkheid, ouderdom, jeugd, herinnering, echtheid en manipulatie.

via Alles nieuw | Fictie | Boeken Volkskrant.

Alles nieuw presenteert zich als een dadaïstische millenniumroman die zich afspeelt in de laatste dagen van 1999. Het verhaal over de oude Ada en haar jongere inwonende huurder-kunstenares heeft op het eerste gezicht weinig om het lijf, tot Ada ontdekt dat de jongere huurder blijkbaar haar dochter Alma, met wie ze al jaren geen contact meer heeft, kende.De zoektocht naar de verloren dochter kan beginnen. Maar die odyssee is voor Van Leeuwen, zoals gezegd, maar een voorwendsel om zich te kunnen concentreren op haar eigenlijke thema, de wondere wereld van ons geheugen dat er zijn eigen logica op na houdt. Van Leeuwen weet het clair-obscur van die ondergrondse herinneringswereld met haar neodadaïstische aanpak treffend te belichten, ook al gaat ze nergens echt tot op het bot. Daarvoor houdt ze blijkbaar te veel van het lichte, bovengrondse leven.

via Joke Van Leeuwen – Alles nieuw – Romans – Recensies Volwassenen – Knack Boekenburen.

En de titel?

“Ik wil niet dat ze denken dat ik iets van hen ontvreemd. Ik vervreemd alleen maar iets, ik verander het en ik houd het niet, ik ontdoe het van zijn oude context en dan leg ik het terug, ik maak nieuw”.

via Joke van Leeuwen: Alles nieuw : Leesgroep met boekbesprekingen.

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.