Dit zijn de namen – Tommy Wieringa*****

Tommy Wieringa behoorde tot de genomineerden voor de Gouden Boekenuil 2013 en de Libris Literatuurprijs 2013. Deze laatste won hij op 6 mei 2013 met zijn roman Dit zijn de namen.

 

De roman geeft blijk van stilistische virtuositeit, laat de lezer van diepe levenswijsheid proeven, is bijzonder ingenieus opgebouwd, bevat  beelden die raken door hun gevatheid. De ontbering en de gruwelen vandownload (3) migrerenden worden fysiek voelbaar; geen videobeeld evenaart de kracht van wat Wieringa’s taal oproept. Fascinerend is ook de wijze waarop hij het thema religie in zijn roman binnenbrengt: een christelijke-orthodoxe Ethiopiër wordt zondebok; het liefdesliedje van de joodse moeder van Pontus Beg, de pientere, ietwat melancholische maar correcte en integere politiecommissaris van de stad Michailopolo, zet hem op weg naar zijn joodse roots; de zwervers gaan  geloven aan de ‘toverkracht’ van de Ethiopiër en er wordt een exodusparallel geïntroduceerd tussen Pontus Begs ‘nieuwe religieuze identiteit’ en de zwerftocht van de migranten door de steppe naar een ‘beloofde land’. Ook het feit dat we met een whodunit te maken krijgen op het ogenblik dat de verhaallijnen van de zwervers en de politiecommissaris in elkaar haken, voert de spanning op. Kortom, ‘Dit zijn de namen’ is een geniaal goede roman.

Advertenties

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

One thought on “Dit zijn de namen – Tommy Wieringa*****”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s