MLK’s ‘I have a dream’ moeilijk – zoniet onmogelijk – te evenaren

downloadWASHINGTON – Even for a speaker of President Obama’s oratorical skills, it would be a herculean task if not a Mission: Impossible to give a speech on a par with Martin Luther King’s lofty and stirring “I Have a Dream” remarks of 50 years ago.

via Obama: My speech at March anniversary “wont be as good” as Dr. Kings – CBS News.

Het toeval wil dat op hetzelfde ogenblik in Vlaanderen allerlei gekwaak opstijgt uit de politieke vijver met de bedoeling racisme te relativeren tot een doordeweeks tijdverdrijf, bovendien door allochtonen zelf uitgelokt. De strijd tegen ontluisterende discriminaties en de promotie van idealen van medemenselijke solidariteit komen niet meer aan bod, als bot nationalisme – dit is het verheffen tot gemeenschapsdeugd van individueel egoïsme – de dominante toonaard wordt in een dissonante maatschappij.

via I have a dream – Wereld – Knack.be.

En Günter Wallraff, die weet waarover hij spreekt, want in zijn lange carrière ging hij als journalist undercover als dakloze, Turkse gastarbeider, tabloidverslaggever, Afrikaan en bakkershulp, en beschreef hij de kelders van de [Duitse] samenleving. Hij heeft het over een andere ernstige discriminatie, de sociaal-economische!

Wallraff: Ja, undercover heb ik zelf zulke onderbetaalde jobs gedaan: als agent in een callcenter, als pakjesbezorger, als hulpbakker in een bedrijf waar ik in gevaarlijke omstandigheden aan de lopende band broodjes voor de discountketen Lidl moest bakken. Als vermomde werknemer die beweerde 51 jaar te zijn – in werkelijkheid was ik 65 – moest ik zoals alle andere werknemers genoegen nemen met een loon van amper 6 euro netto. En dat terwijl de graaiers schaamteloos hun privileges etaleerden. Ik herinner me nog precies de schandalige woorden van Norbert Walter, een man die niet te kort had, die zich in 2008, in volle crisis, als chef-econoom van de Deutsche Bank verstoutte tot de cynische uitspraak: Velen onder ons zullen eraan moeten wennen in de toekomst een loon te krijgen dat in Duitsland niet meer volstaat om van te leven. Onder ons!

via Günter Wallraff: Duitsland is een sociaal koud land geworden – Wereld – Knack.be.

Zijn onze hedendaagse beleidsmakers nog in staat een politiek van de HOOP te bedrijven? Zijn ze nog in staat de wezenlijke menselijke thema’s op te pikken? Op een dag als vandaag herinneren de legendarische woorden ‘I have a dream’ politici eraan elke aperte ‘menselijke nood’ serieus te nemen.

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: