Confrontaties met actuele kunst – Inge Van Reeth | VAM

Confrontaties met actuele kunst werd een kennismaking in historisch perspectief. Hedendaagse kunst krijgt vaak etiketten als ‘vreemd’, ‘onbekend’ of ‘niet te begrijpen’ opgeplakt. Hoe vernieuwend of bevreemdend actuele kunstwerken er ook uit kunnen zien, toch zijn ze geworteld in de kunsthistorische traditie. Geen enkele kunstenaar vertrekt uit het niets.We gingen op zoek naar verbindingen en parallellen tussen recente kunst vanaf de jaren ’90 en ‘oudere’ kunst. Installatiekunstenaar Hans Op de Beeck in confrontatie met de Amerikaanse schilder Edward Hopper en de 19de – eeuwse romantiek. Marlene Dumas  in dialoog met de geschiedenis van de portretschilderkunst, Berlinde de Bruyckere in gesprek met de traditie van de heiligenbeelden… Soms zijn de verwijzingen heel duidelijk en expliciet, soms eerder indirect. Kortom de voordracht bracht erg boeiende en verhelderende inzichten met betrekking tot de inspiratiebronnen van de hedendaagse kunstenaars. Er loopt duidelijk een ‘rode draad’ tussen verleden en heden. Hedendaagse kunst breekt niet, zoals vaak gedacht, met haar verleden. Mevrouw Inge Van Reeth gaf ook aan in welke musea we deze hedendaagse werken kunnen gaan bekijken. Het werd een absoluut begeesterende presentatie.

ingevanreeth_200Inge Van Reeth °1971 studeerde geschiedenis, culturele studies en kunstwetenschappen aan de KU Leuven.Ze is docente kunst- en cultuurbemiddeling aan de Karel De Grote-Hogeschool, Antwerpen. Daarnaast werkt ze als freelance kunsthistorica voor musea en kunsteducatieve organisaties. In haar publicaties en lezingen focust zij vooral op hedendaagse kunst, iconografie en literaire referenties in de actuele kunst.

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: