In memory of Jan Palach – 16th January 1969

 

De driedelige minireeks vertelt het verhaal van Palach niet als een klassieke biografische film, maar focust op de gevolgen van zijn verzetsdaad voor het politieke en sociale tijdsklimaat. De rol van de jonge advocate Dagmar Buresova vertolkt door Tatiana Pauhofova staat daarbij centraal. Zij wordt ingeschakeld door de ouders van de martelaar om zijn spirituele erfenis te verdedigen in een proces tegen de Communistische Partij. Daarnaast volgt de reeks de andere studenten die actie blijven voeren voor de idealen van de Praagse Lente, ondanks de harde repressie van de geheime politie.

De filmversie van Burning Bush was dit jaar de Tsjechische inzending voor de Oscar voor Beste Buitenlandse Film, maar haalde uiteindelijk de longlist niet omdat hij eerder op televisie werd vertoond.

Agnieszka Holland die de prent regisseerde, maakte de Praagse Lente zelf mee en zat zelfs een tijdje in de gevangenis. De befaamde cineaste werkte eerder mee aan het scenario van Trois couleurs: Bleu van collega Krzysztof Kieślowski en aan de topreeksen The Killing en The Wire. Ze verwierf ook bekendheid met films als Europa Europa (1990), Olivier, Olivier (1992) en The Secret Garden (1993).

Met deze reeks wil ze jonge Tsjechen de kans geven om terug te kijken naar het verleden van hun land en hun eigen identiteit te onderzoeken. Een reeks die aanzet tot nadenken. (DB) via Focus Knack.

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

2 gedachten over “In memory of Jan Palach – 16th January 1969”

  1. Jan Palach staat mij zo helder voor de geest, dat ik het soms heb over mijn “Jan Palach”-moment, het moment dat ik inzag dat de wereld niet zo mooi en rooskleurig was, als het tot dan toe leek, vanaf dat moment ben ik me bewust geworden van “De Wereld”.
    Fijn dat die film er is!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: