Kruidengeneeskunde ten tijde van Andreas Vesalius | Kruidtuin – Leuven (B)

Andreas Vesalius, 500 jaar oud en nog steeds brandend actueel. Vesalius is niet alleen de grondlegger van de anatomie en de moderne wetenschap, maar hij had ook een enorme kennis van de kruiden- en plantengeneeskunde.

De alumnivereniging farmacie Farmaleuven organiseert daarom heel toepasselijk in de Leuvense kruidtuin een tentoonstelling waar u zelf kan ervaren hoe het eraan toeging in een 16de-eeuwse apotheek. Ook de rijkdom en verscheidenheid van een echte botanische tuin, nog steeds van belang voor de medische wetenschap, zijn een bezoekje waard. Bovendien ontwikkelde Mooss vzw een parcours speciaal voor kinderen.

Het volledige programma van ‘Vesalius kruipt onder je huid in Leuven’ dat loopt van 1 oktober 2014 tot 18 januari 2015 vindt u hier. 

Deze diashow vereist JavaScript.

 

 

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

2 gedachten over “Kruidengeneeskunde ten tijde van Andreas Vesalius | Kruidtuin – Leuven (B)”

  1. Ook je kunstfotografie: zo heerlijk mooi alweer! Toen ik bij het begin van de zomer in het plantencentrum een afdelingetje zag met plantjes voor ‘Oma’s Kräuter-Apotheke’ heb ik niet aan de verleiding kunnen weerstaan van er enkele te kopen, zomaar, zonder enige voorkennis hoor. Gewoon er een paar ‘mooi-ogende’ uitgekozen met namen die me niet echt vreemd in de oren klonken, wél erg aanlokkelijk: Rosenmelisse – Bergamot, Goldmelisse – Oswego-Tee, Baldrian, Marienblatt – Balsamkraut.

    In je prachtige fotoreportage zie ik de bergamotbloemen ook voorbijkomen (ja toch? – ik ben geen kenner), en herken ik de gulden roede die ik sinds jaren in de tuin heb. Tot nu heb ik niet geweten dat die geneeskrachtig was.

    Like

    1. De geuren en kleuren van kruiden fascineren. In de Botanicaschoolafdeling waren echter vele kruiden al uitgebloeid. Op de foto’s zie je purperen en gele zonnehoed (echinacea), ook guldenroede en een alpiene irissoort. De studentenvereniging Farmaleuven verzorgde een leuke begeleidende brochure met de vertaling van Vesalius’ Consilia: informatie over de in de 16de eeuw aangewende geneesmiddelen voor bepaalde ziektes. Behalve een zeer goed anatoom was hij ook – van thuis uit – één van de beste geneesmiddelenkenners uit zijn tijd. Ik citeer even Apr. Guy Gillias, samensteller van de brochure : “Niettegenstaande de beperktheid van de bronnen is het toch mogelijk zich een beeld te vormen van de geneesmiddelenkennis van Vesalius. Het is duidelijk dat hij zoals zijn tijdgenoten, aan polyfarmacie deed. Voor de behandeling van een beperkt aantal aandoeningen (cataract, nierstenen, syfilis, epilepsie, oorsuizen, ulceraties en neusbloeden) worden ongeveer 80 plantaardige simplicia, een tiental dierlijke en vijf anorganische producten en 16 preparaten aangewend, dit alles in 18 verschillende artsenijvormen.” De namen van deze artsenijvormen klinken als: bolus, pilula, hostia … (inwendig), balneum, cauterium, unguentum … (uitwendig). De brochure sluit af met een verklarende begrippenlijst van de medische termen zoals ze voorkomen in de Latijnse tekst van Vesalius. Apothekerskennis en – middelen vijf eeuwen terug: verbijsterend.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: