Britten & Hope – Brussels Philharmonic olv Michel Tabachnik*****

henri le boeufzaalVirtuoos Daniel Hope en Brussels Philharmonic olv Michel Tabachnik brachten maandagavond iconische werken van Britten, Beethoven, Debussy en Stravinsky in de Henry Le Bœfzaal in BOZAR Brussel. 

De pacifist Britten voelde de gruwel van WO II al aan voor die uitbarstte. Hij verwerkte de dreigende spanningen en grimmige sfeer in zijn Vioolconcerto, dat ook vandaag nog even actueel is én evenveel kippenvel oplevert. De kiem van de compositie ontstond in de Spaanse burgeroorlog, wat doorklinkt in zowel het ritme als de melancholische en tegelijk trotse melodie. Het virtuoze concerto zwelt aan in spanning en tumult, en overrompelt de luisteraar helemaal met wat een profetisch beeld zou zijn: de bijna-vernietiging van de mens. Een verontrustende ervaring.Dankzij de uiteenlopende opdrachten van Les Ballets Russes ontstonden heel wat symfonische parels die ook zonder tutu in de buurt stevig overeind blijven. Het verhaal van ‘Jeux’ draait rond een tennisbal, een man en twee vrouwen, die hun partijtje tennis zien uitmonden in een spelletje verstoppertje met zwoele en zelfs erotische inslag – tot een onbekende het tafereel verstoort en iedereen afdruipt. Debussy componeerde er een lichte en bijna idyllische score bij.Met de opdracht voor het ballet ‘L’Oiseau de feu’ werd Stravinsky’s carrière én zijn status als beroemd componist gelanceerd. Het romantische verhaal, de held die het kwade overwint en het happy end voor de geliefden zijn dan ook universeel – net als de muziek die Stravinsky ervoor neerpende.

Op het programma:

Ludwig van Beethoven – Ouverture “Leonore III” nr. 3 in C, op. 72 (1806)

Benjamin Britten – Vioolconcerto in d, op. 15 – Daniel Hope

Claude Debussy – Jeux, poème dansé (1912-1913)

Igor Stravinsky – L’Oiseau de feu

[bron: Britten & Hope]

Dankzij vrijkaarten van Knack Club kon ik genieten van dit uitzonderlijk mooie concert. Vioolvirtuoos Daniel Hope vergastte het publiek nog op een innemend ‘encore’ met Maurice Ravels ‘Kaddish’. 

 

 

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: