Over William Shakespeare (1564-1616) wordt al eeuwen onzin verteld. Zo zou hij volgens sommigen niet de echte auteur zijn van de aan hem toegeschreven toneelstukken. Volgens anderen zou hij zelfs helemaal nooit hebben bestaan.
Maar Shakespeare heeft wel degelijk bestaan, en hij is wel degelijk de auteur van onvergetelijke meesterwerken als Romeo en Julia en Hamlet.
Waar komen al die quatschverhalen dan vandaan? Hoe en wanneer zijn ze ontstaan, en wat vertellen ze ons over de échte Shakespeare?
In deze lezing vernamen we alles wat u misschien wel nooit wilde weten over Shakespeare in al zijn gedaanten: zoon, echtgenoot, vader, zakenman, fraudeur, woekeraar, culturele outsider, plagiator – en schrijver.
Frank Albers (1960) studeerde filosofie in Gent en literatuurwetenschappen in Oxford. In 1982 verscheen zijn roman Angst van een sneeuwman, waarvoor hij een jaar later de Yangprijs ontving.
Hij promoveerde aan Harvard, en was van 2001 tot 2005 chef van de boekenbijlage van De Standaard. Hij vertaalt Shakespeare (o.a. Hamlet, King Lear en recentelijk De Storm) voor Het Nationale Toneel in Den Haag en publiceerde in 2007 Beatland, een literair reisessay in het spoor van Jack Kerouacs On the road.
Meer nieuws van en over Frank Albers: www.frankalbers.blogspot.be
In deze lezing vernamen we inderdaad alles over de vele ‘gedaanten’ van William Shakespeare incluis die van ‘testamentair wraakzuchtige echtgenoot’ die we – proef op de som – niet wilden kennen. Frank Albers onderhield ons, zijn publiek, op een aangenaam badinerende wijze, gedocumenteerd met het nodige bewijsmateriaal, over het leven en het werk van deze merkwaardige, niet alleen in Europa, ook in Amerika zeer geliefde schrijver uit het 16de eeuwse Engeland.