Tijd voor crème de cassis en yoghurtijs met rode bessen

Ik heb geen moestuin (bioboerderij De Wriemeling is dichtbij), slechts wat tuinkruiden (salie, citroenmelisse, mierikswortel, tijm, …) kleinfruit (rode bes, cassis, braam, vlier) en kersen, appels (boscoop, halfoogst), peren (dubbele flippen, het ene jaar wél het andere niet) en noten (kastanje, hazelnoot, walnoot). Wat ik echter oogst in eigen tuin (veel of weinig) wordt meteen gebruikt of geconserveerd voor de winter. De boscoopappels, uitgespreid in hun lage houten kratjes in de koele kelder, geuren heerlijk; zijn gedurende lange tijd grijpklaar voor rode kool, moes, appeltaart of cake. Vandaag ging ik aan de slag met cassisbessen en aalbessen. Een paar recepten:

Voorbereiding crème de cassis
Pluk gave sappige bessen plus een paar blaadjes. Spoel alles af in een vergiet, laat uitlekken. Doe eerst de blaadjes in een brandschone fles en dan de bessen. Overgiet met (fruit)alcohol tot het fruit volledig onderstaat. Sluit de fles goed af en zet weg op een donkere koele plaats (niet in de koelkast). Wacht minstens drie maanden. De alcohol wordt felrood van kleur en neemt alle smaak van de bessen op.

Bereidingswijze

Giet de bessen af boven een schaal of pan en laat al het sap hierin uitlekken. Platdrukken van de bessen mag, maar hoeft niet: alle smaak zit in de alcohol. Gooi de bessen weg. Maak nu een suikerstroop van 500 gr. suiker en 300 ml water: doe deze ingrediënten in een pan, breng onder af en toe roeren aan de kook tot 110*C. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Laat dan 5-10 minuten afkoelen. Giet het sap bij de suikerstroop, giet dan het mengsel terug in de sappan. Giet enkele keren over en weer tot alles goed is gemengd. Roer niet! Dan kristalliseert de boel. Giet de likeur nu over in brandschone flessen. Heerlijk in o.a. Kir Royal, een roodfruitdessert of als ijskoud digestiefje.

Yoghurtijs met rode bessen (per persoon)
Ingredienten
Een handvol rode aalbessen
1 potje natuuryoghurt

Bereidingswijze
Rits de aalbessen af en spoel ze.Doe ze samen met de yoghurt in een blender en mix het geheel (u kunt ook het cutterhulpstuk van de mixer gebruiken).
Vries het mengsel in gedurende 3 uur.

Auteur: Blauwkruikje

Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium - Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

1 thought on “Tijd voor crème de cassis en yoghurtijs met rode bessen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s