Als ik mijn leeslijsten bekijk, merk ik dat de non-fictie erg ondervertegenwoordigd is. Daar wou ik met het volgende werk van Ulrich Libbrecht (1928°) wat aan doen. Met dank aan het leven (2008) is het afscheid – zeg maar het testament – van deze professor comparatieve filosofie. In 2012 maakte ik in Zulzeke- Kluisbergen, waar de man woont, de Ulrich Libbrechtwandeling die er door het Libbrechtgenootschap aan hem werd geweid. Dat hij gedurende meer dan 20 jaar ijverde voor het behoud van het landschap van zijn streek nl. de Vlaamse Ardennen is slechts één van de vele verdiensten van prof.emeritus Ulirich Libbrecht.
Met dank aan het leven heb ik in één ruk uitgelezen en ik vermoed dat het niet de enige keer zal zijn dat ik dit werk ter hand zal nemen. Al deed het me wel wat pijn dat de filosoof Libbrecht niet houdt van literaire filosofie en zelfs helemaal niet van literair proza.Te oppervlakkig en te veel woorden, naar zijn smaak. Gelukkig is de poëzie (vooral van Rilke en Hölderlin) wel aan hem besteed.
Kort na het verschijnen van het boek weidde Stef Van Caeneghem er een blogpost aan waarin hij veel fragmenten uit het werk opneemt. Fragmenten die naar de essentie van het wereldbeeld, de levensfilosofie die Ulrich Libbrecht voor zichzelf uittekende, peilen. Dat wereldbeeld en die levensfilosofie integreert de religieuze en filosofische modellen van Oost en West, slaat een brug tussen beide werelden en brengt een prachtige synthese van aan de oppervlakte erg verschillende werelden die in hun dieptestructuren, in hun mystieke dieptelaag hun raakpunten laten ontdekken.
Een inspirerende en stevig wetenschappelijk onderbouwde levensfilosofie die vanuit een kritisch objectief rationalisme aan de diepste subjectieve emotie volle bestaansrecht geeft. Ontroerend mooi!
Met als aanleiding uw commentaarstukje op “Met dank aan het leven”, is het zonder enig voorbehoud de moeite waard om uw licht eens op te steken omtrent een ander geesteskind van professor Libbrecht, met name zijn School voor Comparatieve Filosofie (http://www.scfa.be/).
Laat u zeker niet afschrikken door de naam, ga gewoon eens kijken, meer hoeft dat niet te zijn. Maar ontzeg uzelf deze gelegenheid niet om kennis te maken met een waardevol initiatief waarvoor inmiddels al sinds 1990 (!) een achttal keren per jaar 200 tot 250 geïnteresseerden zich verzamelen in Wilrijk, in één of meerdere van de UA-gebouwen van de “polderuniversiteit” (zoals Prof. Libbrecht haar wel eens gekscherend benoemde). Het blijft verbazen waar die mensen allemaal vandaan komen, echt uit alle hoeken en kanten van Vlaanderen en Nederland.
Ga zeker eens kijken op de website. Daar kan je vaststellen dat het nieuwe “werkjaar”
op 27/03/2016 van start gaat, je kan er ook het nieuwe programma inzien, benevens de programma’s van de voorbije jaren. En dat de inleidende les op 27/03 gratis is bij te wonen, is misschien meegenomen…
Succes ermee.
LikeGeliked door 1 persoon
Hartelijk dank voor de tip.
LikeLike