Adriaan van Dis wint Constantijn Huygensprijs

Dit deBuren-bericht liep vanochtend mijn mailbox binnen: Drie hoeraatjes voor Adriaan van Dis! Op 22 september ontving hij voor zijn hele oeuvre de Constantijn Huygensprijs. Voor deBuren schreef hij een bijzonder grappig Radioboek over twee kardinalen die grootse plannen met hem hebben …

En … dat treft. Ik lees op dit ogenblik Van Dis’ Ik kom terug waarover nrc.nl berichtte:

SCHATBEWAARDER

Van Dis debuteerde in 1983 als romanschrijver met de novelle Nathan Sid en schreef sindsdien toneelstukken, romans en reisverhalen. Zijn roman Indische duinen, over een in Nederland geboren zoon van een Indische familie die wordt opgevoed in de sfeer van verzwegen leed, werd in 1995 genomineerd voor zowel AKO Literatuurprijs als de Libris Literatuur Prijs.

Die laatstgenoemde prijs won Van Dis dit jaar met zijn recentste roman: Ik kom terug, een memoir over de complexe relatie met zijn moeder. Die roman maakt Van Dis – familieromans als Indische duinen en Familieziek meegewogen – volgens de jury tot ‘de schatbewaarder van de trauma’s van zijn ouders’:

“Hij kwam als embryo uit Nederlands-Indië naar Nederland, met zijn Nederlandse moeder, zijn drie donkere halfzusjes, en zijn getraumatiseerde en agressieve vader. Over zijn jeugd als bastaardkind verhaalt hij ontroerend in de romans Indische duinenen Familieziek [..] Het recente Ik kom terug is een geestig en nietsontziend testament in romanvorm. Niet alleen van de moeder, die in flarden haar verhaal vertelt, de zoon met vulpen in de aanslag om alles alsnog te noteren, maar ook het testament van de zoon.”

Welverdiend, die prijs!

 

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Eén gedachte over “Adriaan van Dis wint Constantijn Huygensprijs”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: