Tenierswandeling – Steenokkerzeel (Perk) – Recreatieve wandelroute | RouteYou

1024px-David_Teniers_d._J._008
Aartshertog Leopold Wilhelm in zijn Galerij in Brussel – David Teniers II

Kunstschilder David Teniers de Jonge (1610 -1690) is nooit echt in de vergetelheid gesukkeld. Zijn oeuvre is relatief goed bestudeerd en gedocumenteerd. Maar wie kent Teniers nog?

Het was prof. emeritus Hans Vlieghe die in 2011 de biografie ‘David Teniers The Younger. A Biography – Pictura Nova XVI 214 pp. voor Brepols, Turnhout publiceerde. Cornelis de Bie had in 1662 een eerste, naar een biografie neigend boek geschreven over de van oorsprong Antwerpse schilder David Teniers de Jonge, die op zijn veertigste groot aanzien genoot als hofschilder.

In 1647 had landvoogd, aartshertog Leopold Willem hem immers gevraagd naar Brussel te komen. In opdracht van de landvoogd kopieerde hij de belangrijkste schilderijen uit zijn verzameling, zodat er door de graveertechniek prenten van gemaakt werden, en die dienden als “prestigieus” relatiegeschenk.

In zijn Antwerpse periode boerde Teniers de Jonge goed, wat niet gezegd kan worden van zijn vader (ook kunstschilder), die schulden maakte en een poosje in de gevangenis mocht. Vader Teniers legde het schilderspallet terzijde en maakte zijn entree in de kunsthandel.

In het begin van zijn carrière was Teniers de Jonge een genreschilder zoals bijvoorbeeld Adriaan Brouwer. Teniers was sterk in de uitbeelding van het boerenleven met de al dan niet uit de hand lopende drankgelagen. Hij kreeg contact met Rubens (die getuige was op het huwelijk van David met Anna Brueghel – dochter van de fluwelen Brueghel – in 1637) waardoor hij toegang kreeg tot de hogere kringen. Nadat Anna Breughel overleed op 11 mei 1656, begraven in de kerk van Sint-Jacob-ten-Coudenberg in Brussel, hertrouwde Teniers in hetzelfde jaar met Isabella de Fren.

In Perk liet hij een kasteel Drie Torens bouwen, niet ver van het kasteel van Rubens in Elewijt, dat hij omstreeks 1662 betrok.

Momenteel loopt tot 26 januari 2016 in het Musée de Flandre in Cassel (F) een tentoonstelling ‘Teniers, nooit uit de mode’ Meer info: www.museedeflandre.lenord.fr

Vertrek & einde: parking rond Sint-Niklaaskerk, Tervuursesteenweg, Steenokkerzeel (Perk) – Wij kozen voor het traject van 5 km. Er zijn echter uitbreidingen mogelijk van 7 km en 9 km. Zie: www.steenokkerzeel.be (Toerisme)

Bewegwijzerd: witte zeshoekige borden met rode opdruk

OV: halte Perk Kerk – lijn 280, 681, 682, 225

Bron: Tenierswandeling – Steenokkerzeel (Perk) – Recreatieve wandelroute | RouteYou

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Eén gedachte over “Tenierswandeling – Steenokkerzeel (Perk) – Recreatieve wandelroute | RouteYou”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: