Wordt 2015 het kanteljaar voor de CO2-emissies? | Feedback-klimaat

 

wri14-ipcc_infog2-final

Een interessante blog i.v.m. klimaatverandering is die van Sara Vicca die zich als volgt voorstelt op Scilogs: Van op de eerste rij volg ik het verhaal rond klimaatverandering. In mijn eigen onderzoek (als postdoctoraal onderzoekster aan de Universiteit Antwerpen) gaat het vooral over hoe klimaatverandering de koolstofcyclering in bossen en andere land-ecosystemen beïnvloedt. Op hun beurt beïnvloeden deze responsen klimaatverandering, soms via een positieve feedback (versterkend), soms via een negatieve (afzwakkend). Sinds 1960 slaan landecosystemen een belangrijke fractie van onze CO2-uitstoot op. Zonder deze buffer (die goed is voor bijna 30% van onze uitstoot) zou klimaatverandering zich dus veel sneller manifesteren. In een recent blogartikel vraagt ze zich af of 2015 dankzij het klimaatakkoord van de COP 21 een kantelmoment zal worden in de CO2 – emissies. Ons koolstofbudget raakt opgebruikt en de technologieën om koolstof uit de atmosfeer te halen en op te slaan beschouwen we beter niet als de deus ex machina. Haar besluit:

Het is duidelijk, klimaatverandering beperken tot 2 ⁰C, of nog beter, 1.5 ⁰C, is een gigantische uitdaging geworden (10 of 20 jaar geleden was het koolstofbudget groter, de emissies lager, en was er dus minder werk aan de winkel). De enige optie op een leefbare toekomst is een onmiddellijke drastische transitie naar een koolstofneutrale economie en samenleving. Dit houdt in dat we volop inzetten op energie-efficiëntie en hernieuwbare energie, maar ook op bvb. het verkleinen van de afstand tussen producent en consument, deeleconomie, en ja, ook een vermindering van de vleesconsumptie. Zulke transitie brengt bovendien vele andere voordelen met zich mee: propere lucht en dus lagere gezondheidskosten, lokale productie van energie, voedsel etc., en dus ook lokale jobcreatie (in ruil voor de enorme bedragen die momenteel wegvloeien naar olieproducerende landen). Ontwikkelingen kunnen verrassend snel gaan en hopelijk kunnen we binnen een aantal jaar kijken naar een update van Fig. 1 en vaststellen dat 2015 een kanteljaar was.

Fig1-300x200

Figuur 1: Toename van de CO2 emissies in de tijd. 2015 wordt hoogstwaarschijnlijk het eerste niet-crisis-jaar dat de CO2 emissies niet toenamen.

bron:  Sara Vicca – Scilogs

 

Advertenties

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s