Burnt | John Wells

Burnt-2015-John-Wells.155-poster-450

Als oud-lerares van COLOMAplus, waar het HUIS van GASTRONOMIE en ONTHAAL  regelmatig zorgt voor uiterst fijne recepties, studiedaglunches en Superclubetentjes (tafelen met oud-collega’s) kwamen de filmvrijkaarten van KNACK CLUB voor de foodie-film Burnt me als verrassend interessant in de schoot vallen. Bovendien hadden  het artikel over de nieuwe Michelingids 2016 en de sterren die in ons land aan de hemel (blijven) schitteren, vallend of gevallen zijn, mijn aandacht getrokken. Nu ja, met de feesten in het verschiet is watertanden bij beelden en verhalen over culinaire kunst in elk geval geen al te dure zonde. Misschien, dacht ik, is er hier of daar wel een inspirerend ideetje te halen dat mijn kerstkokkerellen wat ‘schwung’ inblaast.

In Burnt is chef-kok Adam Jones (Bradley Cooper) een rockster in de keuken. De culinaire wereld ligt aan zijn voeten maar door zijn wilde leven met drank en drugs verliest hij zijn tweesterrenrestaurant in Parijs. Enkele jaren later duikt het enfant terrible op in Londen om er het beste restaurant ter wereld te openen. Hiervoor moet hij zijn oude gewoontes opgeven en moet hij zich omringen met de besten uit het vak, waaronder de getalenteerde Helene (Sienna Miller) en zijn oude vriend Michel (Omar Sy). Zijn terugkomst wekt echter ook de belangstelling van oude vijanden die zijn comeback niet evident maken.

Een blik op de recensies gaf me niet veel hoop een interessante prent te gaan zien. De scores stegen amper boven de paar sterren uit. Durf je dan nog wel zeggen dat de film je een leuke, amusante en boeiende filmavond bezorgde? Ik herinner me de roman Troost van Ronald Giphart nog. Geen grootse literatuur maar best wel leuk. Daar vroeg ik me toen bij af of het  psychologiserende relaas  de ‘reality’ van de topchefkeukens  weergaf.

In Burnt  is Adam Jones ‘an arrogant prick’ die alleen zichzelf in de weg staat in zijn nieuwe ambitie om de prestigieuze Michelinsterren aan de Londense restauranthemel van een oude vriend te doen twinkelen. Een moeilijke jeugd en een drugs, drank en gevangenisverleden verklaren zijn autoritaire, ongeremde basale driften. Dat levert harde scènes op maar de troost van rivaal Reece (Matthew Rhys) en gedelgde schulden voeren naar een keerpunt.  Begeleidend arts en analytica Dr. Rosshilde (Emma Thompson) komt gevat en cool uit de hoek en souschef Hélène (Sienna Miller), pareert, als zelfverzekerde alleenstaande moeder,  prima Adams arrogantie. De chemie tussen Hélène en Adam zorgt voor een vleugje romance en of met ‘we do what we do’ uiteindelijk de derde Michelinster wordt gehaald … ? Alleszins schoven gedurende 110 minuten de heerlijkste culinaire hoogstandjes aan mijn blikveld voorbij en bekroop me zowaar een gevoel van mededogen en ontroering bij de wijze waarop Bradly Cooper de rol van Adam Jones invult.

 

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: