Groene Natuurpuntwandeling Barebeekvallei – Mechelen (Muizen)

DSC02304

We gingen weer op stap in de Barebeekvallei deze keer, de parel langs de Dijle, die een weids landschap vol afwisseling biedt. De rijen knotwilgen vormen prachtige lijnen in het landschap. Ze begrenzen de percelen en bieden rust- en oriëntatieplekken voor vogels en insecten. De vaak holle knotbomen zijn een natuurlijke habitat voor steenuilen en spechten. Op de vermolmde knotten groeien ook planten zoals bitterzoet. Sloten en grachten zijn de groeiplaats van gele lis, pinksterbloem en echte koekoeksbloem. Ook watermunt, echte valeriaan en moeras-vergeet-me-nietje kan je er aantreffen. In de lente kleuren dotterbloemen de weilanden geel. In de zomer gonst het er van bijen, vlinders en andere insecten.

Vooral in de winter lopen de drassige weilanden langs de Barebeek regelmatig onder water. Voor heel wat eenden, ganzen en weidevogels is dit een zegen. De kans is dan ook groot dat je er reigers, kieviten, waterhoentjes, bergeenden of brandganzen te zien krijgt. In dit natte gebied voelen de ooievaars van Planckendael zich helemaal thuis. De bloemenrijke sloten trekken heel wat insecten aan en de natte weilanden bieden hen precies het voedsel dat zij lekker vinden. Ze jagen behoedzaam te voet op slakken, regenwormen, sprinkhanen, kevers, kikkers, muizen en mollen.

Een verkort traject (3,5 km) is aangeduid met bruine wegwijzers. Dankzij de samenwerking tussen Natuurpunt en de Stad Mechelen is dat traject toegankelijk voor rolstoelgebruikers en gezinnen met kinderwagens als je de aangeduide richting volgt.

bron: Natuurpunt vzw

Bereikbaarheid

Parking: langs de Muizenhoekstraat, 7, 2812 MUIZEN nabij het Bezoekerscentrum van Natuurpunt vzw

OV: Het NMBS-station Muizen ligt op 10 minuten loopafstand. Je kan aan het station van Mechelen ook de stadsbus 3 richting Muizen nemen en afstappen aan de halte Brugstraat.

Bron: Recreatieve wandelroute: Groene Natuurpuntwandeling Barebeekvallei – Mechelen (Muizen)

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

2 gedachten over “Groene Natuurpuntwandeling Barebeekvallei – Mechelen (Muizen)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: