Standpunt Vanuit het Platform Geen Gevechtsvliegtuigen werd deze reactie op de aanslagen in Brussel en Zaventem uitgestuurd. Pax Christi Vlaanderen onderschreef deze reactie, die in licht gewijzigde vorm verscheen op Knack.be
De blinde terreur heeft opnieuw toegeslagen. Ditmaal was ons land aan de beurt. We worden er pijnlijk aan herinnerd dat oorlog en geweld geen grenzen kennen. We rouwen over de slachtoffers van de aanslagen in Brussel, zoals we rouwen met alle slachtoffers van aanslagen en oorlogen in Irak, Syrië, Turkije, Ivoorkust, Mali en elders in de wereld.
Terrorisme bombardeer je niet weg
De aanslagen doen ons met verstomming slaan. Ze roepen onbegrip, machteloosheid en woede op. Ze doden de hoop, ze maken slachtoffers. Na de aanslagen in Parijs sprak de Franse regering oorlogstaal. Meteen werden de luchtbombardementen op Syrië opgevoerd. Maar de terreur slaat terug. Het is van belang dat we ons grondig bezinnen over ons antwoord op de terreurdaden in Brussel. We mogen de fouten uit het verleden niet meer herhalen. De war on terror duurt nu al jaren. Verschillende militaire interventies later, in Afghanistan, Irak, Libië,.. hebben ze in geen van de landen vrede en stabiliteit gebracht. Integendeel, het recept draagt bij aan de kwaal. Ze creëren de voedingsbodem voor terreurgroepen als de Islamitische Staat. Ze negeren ook de wortels van de haat.
Geweld en terreur komen niet zomaar uit de lucht vallen. In het Midden-Oosten groeit een generatie jongeren op zonder enig perspectief. Corrupte elites en militaire machthebbers maken er elke democratische verandering van onderuit onmogelijk. Met veel van die regimes onderhouden we goede betrekkingen. Dat onder meer Saoedi-Arabië en Qatar religieus extremisme voeden in de regio (en ver daarbuiten) en extremistische groepen bewapenen is al lang bekend. Dat dit gebeurt met Europese wapens weten we ook. Maar onze overheden laten hun belangen primeren en sluiten hun ogen voor de gevolgen.
We moeten eindelijk eens de grondoorzaken van het geweld aanpakken en vuur niet met vuur beantwoorden. Er is een coherent beleid nodig waarin economie, diplomatie en alle andere vormen van buitenlands optreden op elkaar afgestemd zijn. Echte veiligheid is meer dan de afwezigheid van geweld. Menselijke veiligheid is werk maken van een economische, sociale en ecologisch duurzame samenleving. Is tolerant en respectvol zijn voor andere culturen. Europa onderschrijft heel wat waarden, maar is niet altijd even consequent in het uitdragen ervan. Nu kiezen we voor investeringen in militaire apparaten, verkwisten we geld aan nieuwe gevechtsvliegtuigen en moeten de defensie-uitgaven omhoog. Dat is het foute antwoord.
#dailyracism?
We mogen niet in de val trappen van de terreurorganisaties die haat en verdeeldheid willen zaaien met hun acties. Over religies en culturen heen is het belangrijk dat we solidair en eensgezind reageren. Net na de aanslagen van 9/11 kwamen mensen uit de Arabisch-Amerikaanse gemeenschap aan het woord die hun bezorgdheid uitdrukten over het groeiende haatklimaat. We zijn 15 jaar verder, en toch is dat net aan het gebeuren.
De vermoedelijke daders van de aanslagen in Brussel en Parijs groeiden hier op. Ze radicaliseerden hier. Sommigen van hen trokken vervolgens naar Irak of Syrië. Ze zitten met gevoelens van ongenoegen over de plaats die ze niet krijgen of vinden in de samenleving. Nog teveel jongeren worden geconfronteerd met drempels om op volwaardige wijze deel te nemen aan onze samenleving. Om te vermijden dat ze voer worden voor fanatisme, zullen overheden meer moeten investeren in kwaliteitsvolle toegang tot onderwijs, de arbeidsmarkt en cultuur voor iedereen, in een samenleving waarin respect heerst voor ieders geloof en overtuiging.
Als de democratie in gevaar is, is minder democratie niet de oplossing
Naast een duurzaam buitenlands beleid moet een verstandige aanpak staan van de binnenlandse terrorismedreiging. Vanuit de sense of urgency wordt beleid gemaakt dat in andere omstandigheden ondenkbaar zou zijn. Politie en gerecht moeten hun werk kunnen doen om de daders te vatten en te berechten, maar dit moet gebeuren binnen de grenzen van de democratische rechtsstaat.
Dat we niet ons heil moeten zoeken in meer repressie, maar juist investeren in de samenleving waarin iedereen zijn plaats vindt. Stoer krachtdadig optreden kan bijdragen aan een psychologisch gevoel van veiligheid, maar zelfs een volledig leger in de straten van Brussel kan het risico op een aanslag nooit helemaal herleiden tot nul.
Reactie vanuit het Platform Geen Gevechtsvliegtuigen
Legerkolonel: ‘Nieuwe gevechtsvliegtuigen kosten 15 miljard euro’
Op 24 april 2016 organiseert de vredesbeweging in Brussel een Nationale Manifestatie tegen de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen. Meer informatie op geengevechtsvliegtuigen.be.
Lees ook het dossier dat de visie van Pax Christi Vlaanderen op internationale vrede en veiligheid uiteenzet (november 2015).
Petitie geen gevechtsvliegtuigen
bron: www.paxchristi.be