Leuven brengt refs topfit aan aftrap EK | Campuskrant KULeuven

ek-2016-logo-officieel

Let tijdens het komende Europees kampioenschap voetbal niet alleen op de virtuoze sterren op het veld en de gesticulerende bondscoaches voor de dug-out, maar ook op de scheidsrechters. Ze zullen zowel fysiek als mentaal scherp staan, dankzij begeleiding vanuit de KU Leuven. “Ik neem mijn hoed af als ik zie wat de scheidsrechters ervoor over hebben”, zegt professor bewegings­wetenschappen Werner Helsen. […]

Buikjes uit den boze

Helsen toont ons een foto die Pierluigi Collina, de bekende kale ref die chief refereeing officer is bij de Europese voetbalbond UEFA, hem een paar jaren geleden doorstuurde: een jonge internationale scheidsrechter met een buitenmaats buikje. “Met de boodschap dat dit vandaag de dag niet meer zou mogen voorkomen. Voetbal is de laatste tien jaar alleen maar intenser en explosiever geworden. Buikjes zijn dus uit den boze. Ook de refs moeten in topconditie zijn.”

Want topscheidsrechters zijn evenzeer atleten als topspelers. “Een scheidsrechter legt tijdens een wedstrijd ongeveer dezelfde afstand af als een speler, maar doet dat met meer activiteitswissels – overgangen tussen stilstaan, wandelen, joggen, lopen aan hoge intensiteit en sprinten, en dat om de vier seconden. Ze nemen elke twee à drie seconden beslissingen die de wedstrijd kunnen bepalen. En dat gebeurt het best op niet meer dan vijftien meter van de actie. Om daar telkens te staan, moet je topfit zijn.”

Daarbij is professionele begeleiding geen overbodige luxe. “De meest ervaren scheidsrechters zijn gewoonlijk al wat ouder dan de spelers: rond 40 à 45 jaar. Op het EK zie je bovendien de beste refs van Europa aan het werk, die ook worden ingezet in alle topcompetities van de UEFA én in eigen land. Ze hebben net als de spelers een zwaar voetbalseizoen achter de rug. Het is dus belangrijk dat ze fit én fris zijn.”

Bron: Leuven brengt refs topfit aan aftrap EK | Nieuws

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Eén gedachte over “Leuven brengt refs topfit aan aftrap EK | Campuskrant KULeuven”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: