Malva – Hagar Peeters*****

ddi9789023492665Malva [De Bezige Bij, 2015] Hagar Peeters’ debuutroman die de Fintro Literatuurprijs 2016 won, is een schitterend boek. Jet Steinz op Hebban.nl weet dat dichteres Hagar Peeters tien jaar werkte aan haar debuutroman, waarin ze een stem geeft aan de ‘vergeten’ dochter van de Chileense dichter Pablo Neruda: ‘Het is heel raar om zo lang met één onderwerp bezig te zijn. (…) Het vergt veel van jezelf, als je alles wilt laten kloppen. Maar ik wilde Malva uit de vergetelheid rukken; dan moet je dat ook integer doen, vond ik.’ Met Malva wint de literaire meest verrassende roman van de shortlist, aldus Maria Vlaar, recensente Nederlandse literatuur voor De Standaard der Letteren.’  En in nrc.nl roemt Herman de Veen:

… de roman laat zich lezen als een schitterende bom van stilistisch vuurwerk. Daar profiteert de romanschrijver Peeters van de finesse van de dichter Peeters – en die barok dichterlijke stem is nieuw en fris en welkom in de Nederlandse literatuur. Uitgebreid spreidt ze haar gevoel voor ritme en cadans tentoon, voor beeldspraak en woordspelerigheid, en voor (on-Nederlands) lange, uitgesponnen zinnen; het blijft niet bij die hemelvaartszin aan het begin.

 … haar hoofdpersoon [doet daar] in een zin die twee bladzijden en meer dan tweehonderd woorden omspant, uitgeleide aan haar stervende vader, die eerst wegzakt in een zoete slaap, dan in een glijvlucht naar het hiernamaals raakt en zodoende opstijgt naar het hemelse, waarna zijn lijf ophoudt met bewegen en definitief stokstijf wordt – ‘alsof zonsverduistering en hartje winter in één klap en op hetzelfde moment waren ingevallen’, eindigt het. ‘Ik rekte deze zin opzettelijk’, vervolgt ze, terwijl lezers op adem komen, ‘om gedurende het verstrijken ervan mijn vader de tijd te geven op zijn gemak het leven te verlaten en de dood binnen te treden.’

Of het nu gaat om een metafysische glijvlucht, een dialoog die tikt en takt als een tangodans, malende gedachten, een lamento of vervoering – Peeters’ woorden tillen het verhaal op. Zo zet Malva haar relaas in een grootse, poëtische constellatie. Dat doet ze ook door zich in het hiernamaals te omringen met andere verwaarloosde kinderen kunstenaars, zoals de schizofrene dochter van James Joyce, en de zoon van Arthur Miller, die het Downsyndroom had.

Wat zal ik aan deze lovende woorden toevoegen behalve dat ze waar zijn: Malva is poëzie buitelend in een prachtig (auto)biografisch verhaal.  Met bewondering las ik  hoe de auteur de vertellende  Malva Marina Neruda vanuit een magisch-realistische wereld, een hemels hiernamaals, haar commentaren op en emoties bij de historische feiten laat geven elk hoofdstuk gescheiden door een ; .

“Tot een paar jaar na mijn geboorte kende hij me nog. Hij noemde me in brieven, niet bedoeld voor publicatie, ‘een vampier van drie kilo, een bloedzuigster, een gedrocht, het monster, un ser perfectamente ridículo, een volmaakt belachelijk wezen’, dankzij mijn onaanzienlijke lijfje en mijn reusachtige hoofd. Hij noemde me – taalvorst die hij was – een ‘punt-komma’!” – Malva

Dat ze Hagar Peeters voor haar verhaal uitkiest heeft het toeval zo gewild:  Hagars vader – tot haar elfde stond vader Herman Vuijsje met het gezicht naar de wereld en met de rug naar haar – was namelijk als journalist ter plekke toen  de begrafenis van Pablo Neruda door de verschijning van duizenden in de Chileense straten tot de eerste publieke protestmanifestatie uitgroeide tegen de nieuwe militaire dictatuur van Pinochet.

Kortom, het gaat om ‘een boek dat een onuitwisbaar monument voor een vader wil zijn, dat alleen maar geschreven kon worden door een dochter en een dichter’. – uit het juryverslag.

 

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

4 gedachten over “Malva – Hagar Peeters*****”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: